Bruce Dickinson - 14. 12. 1994. - BKC, Sarajevo

Plakat za koncert Brucea Dickinsona u Sarajevu 1994. godine

Koncert koji je dugo bio zaboravljen od strane javnosti u BiH, a svakako spada u red najvećih koncerata koji su se održali u zemlji je bio koncert Brucea Dickinsona. Ovaj koncert je održan 14. decembra 1994. godine u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu. Ponovni interes za isti se javio nakon što je objavljena priča Scream For Me Sarajevo, gitariste Chrisa Dalea na portalu Metal Talk. Priča je probudila interes fanova metal muzike diljem svijeta, a prevedena je i na naš jezik te je ustvari opisivala način na koji je došlo do ovog historijskog koncerta.

Bruce je sa bendom u Sarajevo doputovao pod neobičnim okolnostima, a njihov put je počeo iz Splita odakle su kamionom humanitarne organizacije Serious Road Trip stigli u Sarajevo gdje su se zadržali nekoliko dana. Organizator koncerta je bio UNPROFOR u saradnji sa lokalnim kulturnim ustanovama. Predgrupe na koncertu su bili sarajevski rock bendovi Almanah i Sikter. Koncert je održan kao posljednji na svjetskoj turneji kojom je promovisan album Balls to Picasso. S obzirom da se Sarajevo nalazilo pod opsadom, koncert je organizovan u iznimno rizičnoj situaciji. Na kraju je sve proteklo u najboljem redu, dvorana BKC-a je bila prepuna, a publika je bila zadovoljna mada je bilo očekivanja da će otpjevati neku od Iron Maidenovih pjesma.

Bruce Dickinson tokom nastupa u Sarajevu 1994. godine

Dan nakon koncerta, Bruce i ostatak benda su napravili kratki obilazak grada te su posjetili sirotište. Nakon toga su napravili manji koncert u vatrogasnom domu i zabavu za domaćine i vojnike UNPROFORA. Sarajevo su napustili sljedeći dan, a do Splita su prebačeni helikopterom UN-a iz baze u Kiseljaku. Bruce Dickinson se ponovo vratio u Iron Maiden 1999. i u protekloj deceniji oni su pravili više koncerata u regionu, ali u Sarajevu nikada nisu nastupili. Sarajevsko iskustvo, Bruce je ipak pretvorio u pjesmu Inertia koja se našla na njegovom sljedećem albumu Skunkworks.

Koliko je ovo koncert bio značajan svjedoči i činjenica da je pretvoren u dokumentarni film Scream for Me Sarajevo, režisera Tarika Hodžića. Film je sniman 2015. godine, a objavljen je 2016. godine te je osvojio tri nagrade Sarajevo Film Festivala. Za potrebe snimanja, Bruce Dickinson se vratio u Sarajevo, 21 godinu nakon koncerta te je u gradu boravio nekoliko dana. Zbog njegovog dolaska upriličen je poseban prijem od strane britanske ambasade, a ugostio ga je lično gradonačelnik Sarajeva, Ivo Komšić. Tokom boravka obišao je većinu važnijih lokacija u gradu, družio se sa fanovima i dao intervjue za nekoliko domaćih medija.

Bruce Dickinson je poznat kao pjevač jednog od najvećih heavy metal bendova Iron Maiden. Karijeru je započeo u 1976. godine u engleskom heavy metal bendu Samson, a 1981. godine se pridružuje Iron Maiden i postaje ikona benda. Tokom 1993. godine napušta Iron Maiden kako bi se posvetio solo karijeri, a u bend se vraća 1999. godine. Pored bogate muzičke karijere, Bruce je ugledni biznismen, vlasnik avio kompanije, pilot, voditelj, pisac i bivši reprezentativac Velike Britanije u mačevanju. Pored toga diplomirao je historiju 1979. godine, a njegov univerzitet ga je nagradio počasnim doktoratom iz muzike 2011. godine. U Sarajevu je njegov bend nastupio u sljedećem sastavu:

Bruce Dickinson - vokal
Alex Dickson - gitara
Chris Dale - bas gitara
Alessandro Elena - bubnjevi

Bruce Dickinson - Live in Sarajevo 1994
__________________________
Scream For Me Sarajevo, Chris Dale
[1] | [2] | [3]

Nema komentara:

Objavi komentar