Rory Gallagher - 19. 01. 1985. - Skenderija, Sarajevo

Ulaznica za koncert Rorya Gallaghera u Sarajevu 1985. godine

Jedan od najboljih svjetskih gitarista, Rory Gallager je održao koncert u Sarajevu  19. januara 1985. godine u sklopu svoje jugoslovenske turneje. Koncert je održan u Ledenoj dvorani koja se nalazila u kompleksu Skenderije. Zajedno sa njim je nastupio i njegov prateći bend. Prije koncerta u Sarajevu, Gallagher je nastupio još i u Beogradu, Ljubljani, Zagrebu i Novom Sadu.

Rory Gallagher rođen 1948. godine u gradu Ballyshanon na sjeveru Irske. Osnivač je benda Taste koji se raspao krajem 1970. godine. Već u aprilu 1971. godine objavljuje prvi solo album, Rory Gallagher. Do smrti 1995. godine, Gallagher je objavio 12 studijskih albuma, 6 live albuma, 11 kompilacija i 9 singlova. Dobitnik je nekoliko prizanja i nagrada, a također je i nekoliko spomenika podignuto  u njegovu čast. Bend Rory Gallaghera u Sarajevu je nastupio u sljedećem sastavu:

Rory Gallagher - vokal, gitara
Gerry McAvoy - bas gitara
Brendan O'Neill - bubnjevi

3 komentara:

 1. Ovo je bio jedan od najuspješnijih koncerata u SA na kojem sam bio. Ledena dvorana je bila prepuna, svirka odlična, trajalo je skoro 3 sata. Sjećam se i da je cijena ulaznice za tadašnje naše studentske džepove bila prilično jeftina. Ne sjećam se postave osim Gallaghera, ali mislim da je bio trio, pored njega još bas i bubanj. Odličan heavy blues-rock!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Slažem se da je bio odličan koncert.Ja sam tada sazna za koncert preko tv reklame koja je bila na tv Sarajevo-Čini mi se.Ja sam došao iz Maglaja sa svojom rajom i grupa rokera iz Doboja.U to vrijeme se na konserte furalo vozom i to je bilo nezaboravno.Upoznao sa dosta raje iz Sarajeva i tu veče sam sa jaranom spavao kod nekog tipa na Čengić Vili ali mu se više ne sjećam imena.Poslije smo bili u kontaktu i išli smo zajedno vozom na koncerte.Išli smo u Beograd na Motorhead -Iron Maiden itd.Mi u Doboju čekamo voz a raja iz Sarajeva sa zastavam na prozorima voza pozdravlja rokere od Doboja i da vide koliko nas ima,Mi smo se na takav način družili i uvažavali i igrom slučaja danas živim i radim u Sarajevu ali te raje i druženja nema danas se raja druži preko fejsa što je žalosno,Pozz

   Izbriši
 2. Postoje li mozda neke fotografije sa koncerta ili eventualno neki snimak?

  OdgovoriIzbriši