Scorpions / Winger - 01. 12. 1990. - Zetra, Sarajevo

Ulaznica za koncert Scorpionsa i Wingera u Sarajevu 1990. godine

Jedno od najvećih rock dešavanja u historiji BiH je svakako koncert njemačke rock grupe Scorpions koji je održan 1. decembra 1990. godine u dvorani Zetra u Sarajevu. Kao predgrupa na ovom koncertu je nastupala poznata američka glam metal grupa Winger. Scorpionsi su u Sarajevu održali koncert u sklopu Crazy World turneje.

Osim Sarajeva, od gradova u Jugoslaviji su održali koncert u Zagrebu 2. decembra. Inače album Crazy World predstavlja vrhunac njihove karijere sa hitovima poput Wind of Change i Send Me An Angel. Na koncertu je prisustovalo oko 3 000 ljudi što je bilo poprilično manje od očekivanog. Ipak Scorpionsi su profesionalno odsvirali koncert sa setlistom koja je obuhvatala većinom pjesme sa novog albuma.

Scorpionsi su osnovani 1965. godine u njemačkom gradu Hannoveru. Prvi album, Lonesome Crew su objavili 1972. godine. Ubrzo su postali jedan od bendova koji su definisali žanr hard rock, a kasnije i heavy metal. Nekoliko puta su obarali muzičke rekorde, a prodali su preko 100 miliona izdanja diljem svijeta. U karijeri su objavili 18 studijskih albuma, 6 live albuma, 28 kompilacija i 74 singla, a 2015. godine su proslavili 50. godina postojanja benda. U Sarajevu su nastupili u sljedećem sastavu:

Klaus Meine - vokal
Matthias Jabs - gitara
Rudolf Schenker - ritam gitara
Francis Buchholz - bas gitara
Herman Rarebell - bubnjevi
____________________________________
Izvještaj sa koncerta možete pročitati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar