Sepultura - 18. 02. 2009. - Sloga, Sarajevo

Poster za Sepulturinu svjetsku turneju "A-Lex" 

Prvi koncert brazilskih trash metal ikona Sepulture u Sarajevu, se ubraju među najbolje koncerte ikada održane u Sarajevu. Inače tada se desilo prava rijetkost da u istom mjesecu u Sarajevu nastupe dva svjetska imena poput Napalm Deatha i Sepulture, a Sepulturin koncert je održan 18. februara 2009. godine u sarajevskom klubu Cinemas (Sloga). Koncert je organizovala kuća muzike i zabave Panta Rhei, a koncert je održan u sklopu svjetske turneje kojom je promovisan album A-Lex. Iako su u Sarajevu ranije nastupali poznatiji metal bendovi, fanovi su bili pozitivno iznenađeni dolaskom Sepulture, a koncert je bio rasprodat i pretpostavlja da mu je prisustovalo oko 900 ljudi uz fantastičnu atmosferu. 

Koncert je najavljen 1. januara 2009. godine, a ulazince su puštene u prodaju početkom februara. Cijene ulaznica su iznosile 30 KM u pretprodaji, 40 KM u slobodnoj prodaji i 50 KM na dan koncerta. Pored Sarajeva, Sepultura je u sklopu ove turneje nastupila 9. februara u beogradskom SKC-u i 19. 02. u zagrebačkom klubu Bogalooo. Kao predgrupa nastupio je austrijski metalcore band The Sorrow. Članovi Sepulture ostali su iznenađeni nevjerovatnim prijemom publike, a koncert su završili sa drugim povratkom na bis što je prema riječima pjevača benda Derricka Greena bio izuzetak te je izdvajao sarajevski koncert kao najbolji na turneji uz obećanje da će se vratiti što su i ispunili. Drugi Sepulturin kocnert u Sarajevu je održan 10. juna 2014. godine, ponovo u klubu Cinemas (Sloga). Nažalost, Sepultura je oba puta u Sarajevu nastupila bez dvojice originalnih članova, braće Cavalera.

Sepultura je nastao 1984. godine u Belo Horizonteu, kao doajeni brazilske death metal scene, a s vremenom su proširivali horizonte svog muzičkog izraza i uključivali hard core i industrial elemente, te muziku južnoameričkih domorodaca. Proboj na svjetsku scenu uslijedio je 1989. godine nakon albuma Beneath the Remains, a uslijedili su klasici Arise koji je objavljen 1991. godine i Chaos A.D. koji je objavljen 1993. godine. Nakon šestog studijskog albuma Roots koji je objavljen iz benda odlazi dotadašnji pjevač Max Cavalera, a a na mjesto frontmana dolazi amerikanac Derick Green. Sepultura se kroz svoj rad profilirala kao intelektualan i socijalno angažiran band. Bend je u Sarajevu nastupio u idućem sastavu:

Derrick Green - vokal
Andreas Kisser - gitara
Paulo Xisto Jr. - bas gitara
Jean Dolabella - bubnjevi

Sepultura - Roots Bloody Roots (Live in Sarajevo)
______________________________________ 
Članak o koncertu možete pročitati ovdje.
Galeriju s koncerta možete pogledati ovdje.
Reportažu s koncerta možete pogledati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar