DJ BoBo - 01. 04. 2000. - Zetra, Sarajevo

DJ BoBo tokom nastupa u Zetri 2000. godine

Nakon rata u BiH je održano mnoštvo koncerata humanitarnog karaktera, a najčuveniji je koncert grupe U2 održan 23. septembra 1997. godine u Sarajevu, a odmah nakon ovog koncerta dolazi i koncert čuvenog švicarskog muzičara DJ Bobo-a (DJ BoBo) održan 1. aprila 2000. godine. Koncert je održan kao dio projekta Open Hearts Sarajevo čiji je cilj bio podsticanje kulturne razmjene i tolerancije u Bosni i Hercegovini, a pored koncerta održano je nekoliko radionica čiji je cilj bio zbližavanje mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine i Švicarske. S druge strane, ovaj koncert je bio početak Magic Mystasia turneje, a ujedno i promocija albuma Level 6.

Ovaj koncert je bio do tada neviđen spektakl u Sarajevu, ako bi izuzeli koncert U2 s obzirom da je održan na stadionu, a ovaj koncert u dvorani. Magic Mystasia je inače bio disco show koji je uključivao mnoštvo audiovizuelnih efekata, mnoštvo plesača i ogromnu scenu na kojoj se izvodi. Zajedno s njim su nastupili i Friends United Refugees, bend koji je bio sastavljen od izbjeglica iz deset zemalja. Kao predgrupa je nastupila sarajevska grupa Erato, a ovisno o izvorima, broj posjetila na koncertu varira između 12 i 15 hiljada ljudi. DJ BoBo je trebao ponovo održati koncert 29. juna 2003. godine u Sarajevu i to na stadionu Koševo, a u sklopu turneje Visions i projekta NO ! MINES, no koncert je otkazan.

Karta za koncert DJ BoBo u Sarajevu

DJ BoBo je rođen 1968. godine Köllikenu, grada na sjeveru Švicarske, punog imena Peter René Cipiriano Baumann. Muzičku karijeru započinje 1989. godine i do sad je objavio 12 studijskih albuma i 34 singla. Pored muzičkog angažmana, DJ BoBo se bavi i humanitarnim radom i tako je nastupao u preko 50 zemalja svijeta, a na njegovim open air koncertima u albanskoj Tirani i brazilskom Sao Paolu, pretpostavlja se da je prisustovalo preko 150 000 hiljada ljudi. 

DJ BoBo - Live in Sarajevo
_______________________________
Članak o koncertu možete pročitati ovdje.

2 komentara:

  1. Koncert je bio zabavan, light show, hitovi, itd. Ali, ne baš muzika koju slušam.

    OdgovoriIzbriši
  2. Koncert je bio zabavan, light show, hitovi, itd. Ali, ne baš muzika koju slušam.

    OdgovoriIzbriši