DJ BoBo - 01. 04. 2000. - Zetra, Sarajevo

DJ BoBo tokom nastupa u Zetri 2000. godine

Nakon rata u BiH je održano mnoštvo koncerata humanitarnog karaktera, a najčuveniji je koncert grupe U2 održan 23. septembra 1997. godine u Sarajevu, a odmah nakon ovog koncerta dolazi i koncert čuvenog švicarskog muzičara DJ Bobo-a (DJ BoBo) održan 1. aprila 2000. godine. Koncert je održan kao dio projekta Open Hearts Sarajevo čiji je cilj bio podsticanje kulturne razmjene i tolerancije u Bosni i Hercegovini, a pored koncerta održano je nekoliko radionica čiji je cilj bio zbližavanje mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine i Švicarske. S druge strane, ovaj koncert je bio početak Magic Mystasia turneje, a ujedno i promocija albuma Level 6.

Ovaj koncert je bio do tada neviđen spektakl u Sarajevu, ako bi izuzeli koncert U2 s obzirom da je održan na stadionu, a ovaj koncert u dvorani. Magic Mystasia je inače bio disco show koji je uključivao mnoštvo audiovizuelnih efekata, mnoštvo plesača i ogromnu scenu na kojoj se izvodi. Zajedno s njim su nastupili i Friends United Refugees, bend koji je bio sastavljen od izbjeglica iz deset zemalja. Kao predgrupa je nastupila sarajevska grupa Erato, a ovisno o izvorima, broj posjetila na koncertu varira između 12 i 15 hiljada ljudi. DJ BoBo je trebao ponovo održati koncert 29. juna 2003. godine u Sarajevu i to na stadionu Koševo, a u sklopu turneje Visions i projekta NO ! MINES, no koncert je otkazan.

Karta za koncert DJ BoBo u Sarajevu

DJ BoBo je rođen 1968. godine Köllikenu, grada na sjeveru Švicarske, punog imena Peter René Cipiriano Baumann. Muzičku karijeru započinje 1989. godine i do sad je objavio 12 studijskih albuma i 34 singla. Pored muzičkog angažmana, DJ BoBo se bavi i humanitarnim radom i tako je nastupao u preko 50 zemalja svijeta, a na njegovim open air koncertima u albanskoj Tirani i brazilskom Sao Paolu, pretpostavlja se da je prisustovalo preko 150 000 hiljada ljudi. 

DJ BoBo - Live in Sarajevo
_______________________________
Članak o koncertu možete pročitati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar