The Whitest Boy Alive - 21. 06. 2010. - so.ba, Sarajevo

Poster za koncert The Whitest Boy Alivea u Sarajevu 2010. godine

Jedan  od najpoznatijih njemačkih indie rock / indie pop bendova The Whitest Boy Alive je održao koncert u Sarajevu 21. jula 2010. godine u sarajevskom klubu so.ba. Koncert je obradovao sve fanove indie rock muzike u BiH s obzirom da su takvi koncerti prava rijetkost tako da je ovaj koncert iznenadio i privukao veliki broj fanova u klub so.ba. Upravo iz tog razloga, bend je za jednu noć održao dva koncerta. Koncert je organizovao mendažment kluba so.ba u saradnji sa zastupnicima energetskog pića Burn.

Oba koncerta su bila rasprodana, a cijene karti su iznosile 25KM. Tako je ovaj događaj privukao više od 300 ljudi, a na oba koncerta je vladala fenoemenalna atmosfera, a sam bend je bio iznenađen odličnim prijemom publike u Sarajevu. Koncert je održan u sklopu njihove evropske ljetne turneje, a prethodnu su u aprilu nastupali na čuvenom Coachella festivalu u Los Angelesu u sklopu američke turneje. Prvo su nastupali na Refract Festivalu koji je održan 16. juna na tvrđavi Kalamegdan u Beogradu, zatim Efes Pilsen One Love Festivalu koji je održan 19. juna u Istanbulu nakon kojeg su nastupili u Sarajevu. Nakon raspada benda, u poruci koju su ostavili fanovima, bend je posebno istakao sve što im je obilježilo karijeru, a između ostalog Beograd i Sarajevo.

The Whitest Boy Alive je osnovao 2003. godine u Berlinu Erlend Øye, gitarista norveškog benda Kings of Convenience. Bend je započeo kao muzički sporedni  projekt, da bi ubrzo prerastao bend koji osniva svoju nezavisnu izdavačku kuću Bubbles pod kojom su objavili dva albuma Dreams, 2006. godine i Rules, 2009. godine. Tokom postojanja su svirali diljem čitavog svijeta, a nastupali su na najznačajnijim svjetskim festivalima. Nakon 11 godina postojanja odlučuju da se raziđu u junu 2014. godine. U Sarajevu su nastupili u idućem sastavu:

Erlend Øye - gitara i vokal
Marcin Öz - bas gitara
Sebastian Maschat - bubnjevi
Daniel Nentwig - sintisajzer

The Whitest Boy Alive - Burning (Live in Sarajevo 2010)

Nema komentara:

Objavi komentar