Bečka filharmonija - 27. 06. 2014. - Vijećnica, Sarajevo

Bečka filharmonija tokom nastupa u Sarajevu 2014. godine

Jedna od rijetkih pojava u BiH su veliki koncerti klasične muzike, a nastupi muzičkih virtuoza poput Vadyma Kholodenka ili Maksima Mrvice su češći nego nastupi orkestara. Istinski muzički spektakl je priredio jedan od najboljih simfonijskih orkestara na svijetu, Bečka filharmonija (Wiener Philharmoniker), 27. juna 2014. godine kada su nastupili u obnovljenoj sarajevskoj Vijećnici. Koncert je održan povodom obilježavanja stogodišnjice od sarajevskog atentata. Pored činjenice da se radilo o muzičkom spektaklu, ovo je također bio i televizijski spektakl kojeg je Radio-televizija BiH snimila u saradnji sa Evropskom unijom javnih emitera (EBU) i televizijskim kućama France Televisions i ZDF.

Koncert je bio više službenog karaktera, pa su mu mogle prisustovati samo zvanice koji su se sastojali od državnih i gradskih zvaničnika, ambasadora i uglednika. Ipak, koncert nije bio zatvoren za javnost, s obzirom da su veliki ekrani koji su emitovali uživo prijenos koncerta bili postavljeni u blizini Vijećnice, a potom je koncert emitovan na velikom broju televizijskih kanala. Zajedno sa Bečkom filharmnijom je nastupio Hor Narodnog Pozorišta u Sarajevu, a skupa su izveli poseban program koji nije repriziran. Glavni organizator koncerta je bio Heinz Fischer, predsjednik Austrije, a Bečka filharmonija je pristala nastupiti u Sarajevu bez honorara.

Orkestar Bečke filharmonije je u Sarajevu nastupio sačinjen od 105 muzičara, a predvodio ga je dirigent Franz Welser-Möst te predsjednik i prva violina orkestra, Clemens Hellsberg. Njihov nastup je trajao oko sat vremena, a izveli su osam kompozicija. Koncert su otvorili Himnom Bosne i Hercegovine, a završili sa Odom Radosti, himnom Evropske unije. Koncert je konceptualno zamišljen kao putovanje kroz vrijeme pa su se smijenjivale kompozicije Jospeha Haydna, Franza Schuberta, Albana Berga, Johannesa Brahmsa, Mauricea Ravela i Josefa Straussa. Među mnogobrojnim zvanicama su se našli predsjednici BiH, Austrije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore. 

Bečka filharmonija je 1842. godine osnovao Otto Nicolai u glavnom gradu Austrije, Beču. Orkestar je osnovan po principu demokratskog glasanja svih članova, a isto pravilo je zadržano do danas. Sjediše Bečke filahmonije je dvorana Musikverein u Beču, a članovi se biraju iz Bečke državne opere nakon što prođu nekoliko temeljitih provjera. U periodu od osnivanja do 1933. godine, orkestar je promjenio 11 dirigenata, a nakon Clemensa Kraussa, ukida se pozicija stalnog dirgenta te orkestar predvode različiti dirigenti. Bečka filharmonija se uvrštava među najveće simfonijske orkestra ikada, a za pretplatu na njihove koncerte u Musikvereinu se čeka i do šest godina, dok se njihovi koncerti diljem svijeta rasprodaju u rekordnom roku.

Snimak kompletnog koncerta Bečke filharmonije u Sarajevu 2014. godine
_____________________________________________
Izvještaje s koncerta pročitajte ovdje [1] | [2] | [3]
Galeriju fotografija s koncerta pogledajte ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar