Onyx - 07. 12. 2014. - Sloga, Sarajevo

Plakat za koncert Onyxa u Sarajevu 2014. godine

Pravi rap spektakli su rijetkost u Sarajevu, a iako rap koncerti se održavaju relativno često, uglavnom se radi o domaćim i regionalnim rap muzičarima. Stoga koncert legendi hardcore rapa, američke grupe Onyx je izazvao ogroman interes domaćih fanova ove muzike. Oni su održali koncert 7. decembra 2014. godine u sarajevskom klubu Cinemas (Sloga). Premijerni nastup Onyxa u Sarajevu je odlično zatvorio koncertu sezonu u 2014. godine, a najvaljen je dva mjeseca ranije dok su ulaznice puštene u prodaju mjesec dana prije koncerta. Ovaj koncert je ostao zapamćen kao jedan od najboljih rap koncerata u Sarajevu.

Organizator koncerta je bila sarajevska agencija Comrade Booking.  Onyx je nastupio u Sarajevu u sklopu svjetske turneje kojom je promovisan album Wakedafucup, a pored Sarajeva u regiji su nastupili 8. decembra u ljubljanskoj Gala Hali. Pored Onyxa, publika je imala priliku čuti više domaćih i stranih rap muzičara kao podršku na ovom koncertu. Publiku je prvo  zagrijale sarajevske rap grupa Kontra & Shtuka (Dlanbeatz), a zatim i druga sarajevska rap grupa Sajfer i Santos (Treća Smjena Crew) dok im je podršku pružao sarajevski DJ Merakoon. Kao podrška Onyxu na turneji su najavljeni kanadski reperi HMan i Luca Mele, ali je nastupio samo HMan. Cijena ulaznica je iznosila za ovaj koncert je iznosila 20 KM u pretprodaji dok je na dan koncerta iznosila 25 KM, a koncertu je prisustovalo oko 450 ljudi.

Onyx je osnovan 1988. godine u New Yorku, a osnovali su ga Fred "Fredro Stars" Scruggs, Kirk "Sticky Fingaz" Jones, Marlon "Big DS" Fletcher i Tyrone "Sonny Seeza" Taylor. Prvi singl, Ah, And We Do It Like This su objavili 1990. godine, a izlazak na mainstream scenu postižu 1992. godine nakon objavljivanja singla Throw Ya Gunz. Prvi album, Bacdafucup objavljuju 1993. godine te on dostiže platinastu nakladu. Njihova muzika se pojavljivala u mnogobrojnim filmovima, serijama i reklamama, a sarađivali su sa muzičarima kao što je DMX, Wu Tang Clan i Biohazard. Do sada su objavili šest studijskih albuma, dvije kompilacije i jedan EP. U Sarajevu su nastupili u sljedećem sastavu:

Fred "Fredro Stars" Scruggs - vokal
Kirk "Sticky Fingaz" Jones - vokal
Manuu "DJ Illegal" Rücker - beat

 Onyx - Wakedafucup (Live in Sarajevo 2014)
__________________________________________
Izvještaj s koncerta možete pročitati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar