Kolumna #1: Koncerti u SR Bosni i Hercegovini

Prije nezavisnosti 1992. godine, Bosna i Hercegovina je bila dio SFRJ i postojala je kao socijalistička republika. Ovaj podatak je manje-više svima poznat, a mi smo se do sada bavili koncertima koji su održani u ovom periodu. Da bi objasnili muzička dešavanja koja su se desila u BiH, moramo posmatrati Jugoslaviju u cjelosti. Pošto se radilo o zemlji koja se nalazila stiješnjena između istočnog i zapadnog bloka, ona je odlučila ostati neutralna u svakom pogledu, uzimajući od svakog bloka po neku karkteristiku. Pa tako kada je muzika u pitanju, Jugoslavija je bila koncertna oaza za strane muzičare, pa tako da skoro ne postoji neki veći muzičar ili grupa koje je djelovala u prošlom vijeku, a da nije posjetila prostore Jugoslavije.

Ipak kada to lokalno posmatramo, možemo slobodno zaključiti da se većina koncertnih atrakcija odvijala na relaciji Ljubljana-Zagreb-Beograd. Ostali gradovi u kojima su se ponekad dešavale koncertne atrakcije su Split, Novi Sad i Sarajevo. U Sarajevu se neki značajni koncerti počinju dešavati negdje u sedamdesetim godinama prošlog vijeka. Navodno je prvi koncert od stranih muzičara u Sarajevu održala grupa Blood, Sweat & Tears u Skenderiji 1970. godine, pa tako postoje neke informacije da je u Tuzli sredinom sedamdesetih gostovala grupa Slade, a u Banja Luku da je dolazila grupa Nazareth. Ipak o ovim dešavanjima jako malo znamo, ali zasigurno znamo da je prvi koncer održao bend Gillan u sarajevskoj Zetri 1979. godine.

Kao što sam već ranije pisao zlatno doba koncerata je uslijedilo tek osamdesetih godina, ali u poređenju sa osovinom Ljubljana-Zagreb-Beograd to je bilo veoma malo. Većina koncerata u Sarajevu se završila neslavno, ili je bilo malo publike ili muzičari su loše svirali. Uglavnom ono što je znaimljivo je činjenica da nijedna američka grupa niti muzičar nisu nastupili u Sarajevu tokom osamdesetih godina. Uglavnom se radilo o britanskim muzičarima, pretežno solo gitaristima ili pjevačima. Najviše treba žaliti za otkazanim koncertom grupe Dire Straits koji se trebao održati u Zetri 10. maja 1984. godine.

Događaj koji svakako treba izdvojiti je koncert grupe Amebix u klubu Sloga 1987. godine. To je bio njihov posljednji koncert sve do ponovnog okupljanja 2008. godine. Live audio snimci sa ovog koncerta su uvršteni na njihov album Risen koji je objavljen 2009. godine. Najveći koncerti održani osamdesetih godina u Sarajevu su definitivno koncerti Uriah Heepa, Eltona Johna i Wishbone Ash. Ako se osvrnemo i na druge gradove u BiH možemo reći da su jako loše prošli, ali se mogu izvojiti koncert Alvina Leeja u Banja Luci i Nightwinga u Zenici.

Devedesete godine prošlog stoljeća su period na koji bi većina ljudi sa ovog prostora htjela zaboraviti zbog nemilih događaja. Ipak onaj kratki mirni period sa početka ove decenije je bio više nego uspješan i da nije bilo rata Sarajevo bi sigurno doživjelo kulturni preporod. Za jedan kratak period u Sarajevu su nastupili poznati bendovi poput Mötorheada i Scorpionsa, ali i neki alternativni i punk bendovi poput The Jesus Lizard, All i Blyth Power. U martu 1992. godine BiH postaje nezavisna država, a samo par mjeseci kasnije počinje i rat.

I ovdje povlačimo crtu kada su u pitanju koncerti koji su održani u SR BiH, a dalje ćemo se baviti koncertima održanim u BiH u periodu nakon proglašenja nezavisnosti pa sve do danas. Za doprinos u radu ovog projekta želim da se zahvalim Seadu Fetahagiću - Seyi i Nebojši Šeriću - Shobi zbog značajnih informacija i slika koje su ustupili.

4 komentara:

  1. Da, u jesen 1977 god., na iznenadjenje mladih Tuzle, u tadasnjem Domu Mosa Pijade (danas BKC),odrzan je koncert grupe SLADE! Bio je to prvi (na zalost i jedini!)rock koncert jedne od svjetski poznatih grupa tadasnjeg vremena! Malo je reci da smo uzivali u dobroj muzici!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Istina je ... Ja sam bio kao dječak u pratnji odraslih na koncertu Slejda (SLADE) u Tuzli, upravo u tadašnjem domu Moša Pijade (prvi put uživo čuo električni bubanj). Nedugo poslije tog koncerta, možda u mjesec dana razlike, u istom prostoru je bio i koncert (tada skoro na vrhuncu slave) Vlade Kalembera. Takođe, vrlo malo poznat podatak, planetarna zvijezda Areta Frenklin (Aretha Franklin) je imala koncert u približnom periodu (oko 1976), ali u bašti restorana Moluhe, preko puta zgrade direkcije rudnika. U njenoj pratnji je bilo svega nekoliko muzičara iz Amerike, ali su je dočekali i na sceni muzički pratili neki od tadašnjih tuzlanskih muzičkih legendi (npr. Slavko Jović - dugo godina vodio hor i orkestar Doma mladih, a u penziju je otišao kao gradski referent za kulturu)! Da, malo je reći da smo uzivali u dobroj muzici!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Bio sam na koncertuPitera Grina u Domu mladih nastupao je sa grupom Colors.

    OdgovoriIzbriši