Behemoth - 28. 05. 2007. - SA Club, Sarajevo

Plakat za koncert Behemotha u Sarajevu 2007. godine

Jedan od najvećih bendova svjetske extreme metal scene, poljski Behemoth je nastupio u sarajevskom SA Clubu, 28. maja 2007. godine. Koncert je održan kao dio svjetske turneje u sklopu koje je promovisan album The Apostasy, a ista turneja je započela dan prije, koncertom u zagrebačkom klubu Bogaloo. Koncert je organizovala booking agencija Uriel Productions, koja je ranije u Sarajevu organizovala brojne metal koncerte.

Zbog potreba ovog koncerta, modificirana je bina u SA Clubu, kao i ozvučenje u klubu. Kao predgrupe su nastupili beogradski Sacramental Blood i njemački Commander, a iako je bio najavljen, italijanski bend Nanowar je otkazao nastup. Cijene ulaznica su iznosile 25 KM u pretprodaji, a koncertu je prisustovalo oko 150 ljudi. Uprkos lošoj posjećnosti, Behemoth je održao odličan nastup koji je trajao oko sat vremena.

Behemoth je poljski bend osnovan u Gdanjsku, 1991. godine. U početku su svirali black metal da bi s vremenom postali prepoznatljivi u čitavom svijetu po vlastitom stilu, koji je nazvan blackened death metal. Poznati su po brojnim kontraverzama i anti-kršćanskom djelovanju i stavovima, zbog čega su često bili u središtu javnosti, a posebno u domovini Poljskoj. Prvi album Behemotha koji je izazvao ozbiljniju pažnju i uspjeh je bio Thelema.6 iz 2000. godine, dok album The Satanist iz 2015. godine ih smješta u sami vrh svjetske metal scene te im donosi ogroman komercijalni uspjeh. U Sarajevu su nastupili u sljedećem sastavu:

- Adam "Nergal" Darskivokal, gitara
Patryk "Seth" Sztyber – gitara
- Tomasz "Orion" Wróblewski bas gitara
- Zbigniew Robert "Inferno" Promińskibubnjevi

Snimak kompletnog nastupa Behemotha u Sarajevu 2007. godine
_____________________________________
Galeriju slika s koncerta možete pogledati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar