Vaya Con Dios - 18. 06. 2010. - Skenderija, Sarajevo

Plakat za koncert Vaya Con Dios u Sarajevu 2010. godine

Malo je stranih muzičara koji su uspjeli privući veliki broj sarajevske publike na koncert, napraviti dobru atmosferu na koncertu te vratiti se nakon par godina i ponoviti to isto. To je pošlo za rukom čuvenoj belgijskoj grupi Vaya Con Dios koja je svoj prvi koncert u Sarajevu imala 18. juna 2010. godine u dvorani Mirza Delibašić koja se nalazi u sklopu Skenderije. Koncert je organizovala Fabrika duhana Sarajevo i na taj način je proslavila 130 godina svog poslovanja. Na drugu stranu Vaya Con Dios je nastupio u skolopu turneje povodom njihovog posljednjeg albuma Comme on este venu... koji je ujedno bio i njihov prvi album na francuskom jeziku. 

Za potrebe ovog koncerta, Skenderija je prilagodila kapacitet na oko 3500 sjedećih mjesta, iznajmljena je najbolja oprema za scenu, rasvjetu i ozvučenje. Karte su mogle da se kupe smao preko zvaničnog sajta, a koncert je bio rasprodat te mu je na kraju prisustovalo oko 4000 ljudi. Vaya Con Dios predvođen harizmatičnom Dani Klein je napravio nezaboravnu atmosferu, a publika je grupu vraćala dva puta na bis. Izvedeni su neki od najvećih hitova grupe, a publika je imala priliku čuti i pjesmu Đelem, đelem. Grupa Vaya Con Dios je ponovo nastupila u Sarajevu na svojoj oproštajnoj turneji, a koncert se održao 26. oktobra 2013. godine u dvorani Zetra.

Grupu Vaya Con Dios je osnovana 1986. godine u Briselu. Osnovali su je pjevačica Dani Klein, gitarista Willy Lambregt i bass gitarista Dirk Schoufs. Odlučujući iskorak na svjetsku muzičku scenu načinili su 1988. godine sa debitantskim albumom Vaya Con Dios. Poznati su publici diljem svijeta po hitovima Nah Neh Nah, Don't Cry For Louie, Puerto Rico, Johnny i Just A Friend Of Mine. Do danas su izdali šest albuma, te četiri kompilacijska nosača zvuka. Ova, najuspješnija belgijska grupa svih vremena, do danas je prodala oko 10 miliona kopija svojih nosača zvuka širom svijeta.

Vaya Con Dios - Je l'aime, Je l'aime (Live in Sarajevo 2010)
 ___________________________________________________
Izvještaji s koncerta,  [1] [2]

Nema komentara:

Objavi komentar