John McLaughlin - 05. 11. 2014. - Sarajevo Jazz Fest, BKC, Sarajevo

Plakat za 18. Sarajevo Jazz Fest

Sarajevo Jazz Festival je 2014. godine uspio da doživi svoje 18. izdanje i tako postane jedan od najdugovječnijih muzikih festivala u BiH. Pored zvijezda jazz muzike, na ovom festivalu su nastupali i muzičari koji sviraju srodne muzičke žanrove poput worlda, bluesa, rocka itd... Upravo je 2014. godine glavna zvijezda festivala bio John McLaughlin i njegov bend 4th Dimension. On je nastupio drugi dan festivala, 5. novembra 2014. godine u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu. Koncert je izazvao pažnju medija, a s obzirom da koncert Sarajevo Jazz Festa budu rasprodati, to je bio slučaj i sa ovim koncertom. John McLaughlin i 4th Dimension su boravili u Sarajevu nekoliko dana prije koncerta, gdje su se i pripremali za turneju.

Ovaj koncert je bio specifičan iz nekoliko razloga. Jesenja evropska turneja Johna McLaughlina i njegovog benda kojom je ujedno i promovisan njihov live album The Boston Record je počela u Sarajevu. No pored toga, John se pripremao za ovu turneju upravo u sarajevskom studiju Gramofon, službenom studiju Sarajevo Jazz Festa. Sarajevo je trebalo da bude jedini grad u regiji u kojem je John McLaughlin trebao nastupiti, no tokom priprema za turneju u Sarajevu, naknadno su dodati i gradovi u regiji. Pa je tako John McLaughlin nastupio 6. novembra u beogradskom Domu Omladine, 11. novembra u ljubljanskom Kinu Šiška i 22. novembra u skopskoj dvorani Universal. Velika dvorana BKC-a je bila rasprodata, te je koncertu prisustovalo malo manje od 1000 ljudi uz odličan nastup Johna McLaughlina i benda.

John McLaughlin je jedan od najpoznatijih jazz fusion gitarista, a rođen je 1942. u engleskom gradu Doncasteru. Muzičku karijeru je započeo 1963. godine, a probija se kao saradnik čuvenog jazz trubača Milesa Davisa, a kasnije se proslavlja kao osnivač bendova Mashavishnu Orchestra i Shakti. Skupa sa čuvenim Carlosom Santanom je 1983. godine snimio album Love Devotion Surrender, a od 1980. zajedno sa Al Di Meolom i Paco de Luciom čini gitarski trojac koji je skupa povremeno svirao i objavio tri albuma. Samostalno je objavio 17 studijskih albuma i 8 live albuma, a 2009. godine je osvojio Grammy nagradu za najbolji jazz album. Magazin Rolling Stone ga uvšratava među 100 najboljih gitarista svih vremena. John McLaughlin i 4th Dimension su nastupili u Sarajevu u sljedećem sastavu:

John McLaughlin - gitara
Etienne Mbappé - bas gitara
Gary Husband - klavijature, bubnjevi
Ranjit Barot - bubnjevi

John McLaughlin & 4th Dimension - Live in Sarajevo 2014
__________________________________________
Izvještaj s koncerta možete pročitati ovdje.
Galeriju fotografija s koncerta možete pogledati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar