Alvin Lee - 25. 01. 1983. - Borik, Banja Luka / 26. 01. 1983. - Zetra, Sarajevo

Ulaznica za koncert Alvina Leeja u Sarajevu 1983. godine

Za vrijeme perioda dok je BiH bila u sastavu Jugoslavije, grad Banja Luka uopšte nije kulturno zaostajao za Sarajevom. Pa tako postoje priče da su sedamdesetih godina prošlog vijeka u ovom gradu gostovali muzičari poput benda Nazareth, Omega John Mayalla. Ipak vjerodostojnost tih informacija je upitna pa tako da te koncerte nećemo spominjati u širem kontekstu dok se ne pojave nešto konkretnije informacije. Ipak ono što je zasigurno tačno jeste činjenica da je u Banja Luci nastupio Alvin Lee, a slavni engleski gitarista je održao koncert 25. januara 1983. godine u dvorani Borik.

U Sarajevu je Alvin Lee nastupio odmah sljedećeg dana, 26. januara 1983. godine i to u dvorani Zetra koja je bila pripremana za Zimske olimpijske igre koje su se održale 1984. godine. Sa njim je u Sarajevo stigao i njegov prateći bend. Ova dva grada je  posjetio u sklopu turneje po jugoistočnoj Evropi. Alvin Lee je tako nastupio u Zagrebu, Banja Luci, Sarajevu, Beogradu, Budimpešti, Čakovcu i Ljubljani.

Alvin Lee je bio jedna od najvećih muzičkih rock ikona Velike Britanije tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Osnivač je grupe Ten Years After u kojoj je svirao na prekide od osnivanja 1966. pa do 2003. godine. Tokom svoje solo karijere je objavio je 13 albuma, a sarađivao je sa muzičarima poput Ronniea Wooda, Micka Taylora, Georgea Harrisona i Micka Fleetwooda.

Broj komentara: 14:

  1. Ovaj koncert Alvina Leeja u Sarajevskoj Zetri je bio prava katastrofa! Organizatori su gitaristu i prateći bend pustili u dvoranu koja je bila totalno osvijetljena, na podiju je bio led i na ledu su trenirali hokejaši "Bosne" koji nisu na vrijeme bili završili trening. Publika je sjedila na tribinama sa strane tako da je pogled na binu bio blago rečeno jako loš. Iz te kose pozicije Alvin Lee se nije ni vidio ni čuo kako treba. Kako li se samo on osjećao? U neko doba, iznervirana, raja su počela bacati predmete po ledu, zalutala je i po koja flaša, a lokalni metalac poznat po nadimku Brne istrčao je na led i krenuo prema bini sa uzdignutim rukama. Za njim su krenuli i drugi iz mase, i nastala je tarapana od strane milicije te je i pokoji nevini promatrač osjetio pendrek po leđima (ovo se dešavalo u mojoj blizini). Dakle, potpuni fijasko od strane organizatora. Svirke se uopće ne sjećam, niti kako je sve završilo. Dotični Brne je kažu tokom 90ih postao ratni zločinac...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sve je upravo tako bilo! ZETRA je bila upravo otvorena i ocigledno upravnik nije imao pojma sta je rock-koncert.
      Da, i Brne trci po ledu a policajac za njim...
      U tekstu bih obavezno dodao da je Alvin Lee nastupio na Woodstocku!

      Izbriši
  2. Bio sam na banjaluckom koncertu Lee-a. Svijetla su bila ugasena , lightshow je funkcionisao. Za zagrijavanje je svirao L. Ristovski.

    ako me pamcenje ne vara Nazareth jesu svirali u B. Luci - za Mayala, Omegu nisam siguran. Svirali su jos Elton John´, Wishbone Ash u Sarajevu ...onoliko ja pamtim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U Banjaluci su svirali Alvin Lee, John Mayall, Steve Harley and cockney Rebel,Nazareth, Omega.. Na tim koncertima sam bio i to su bila lijepa vremena....

      Izbriši
    2. i ja sam bio na koncertima Nazareta, Elvin Lija, Kokni Rebel i Džon Mejla. Nezaboravno! Posebno kad je Mejl ušao na parter među nas, ne baš brojne posjetioce. Kod Ten Jirs After sam sjedio na tribini preko puta bine (iznad ulaza) i zvuk je bio dosta loš jer je Borik bio poluprazan.

      Izbriši
  3. Figo.
    Alvin Lee u Sarajevu 83.Zetra samo tribine za publiku.Led,svjetla u sali,nema pusenja sto je tada bilo ne zamislivo.Koncert poceo,publikazbunjena i onda se na ledu pojavi ludi Brne.trci i pada po led a securiti ga pokusava uhvatiti.Lee pocne da mase rukama i zove sve na led.Stotine nas na ledu padamo ,ludilo.
    Nezaboravno.

    OdgovoriIzbriši
  4. Nazareth je bio u B.luci 1975 .pred grupa je bila grupa 220, budući ,,Parni Valjak", na koncertu je bio prisutan i Goran Bregović,sjedio je iza mene.John Mayall je svirao u B.luci pokojni Said DJ.nosio ga je na ramenima.Omega je svirala ,Stiv Harli ,Slejd ...

    OdgovoriIzbriši
  5. Zdravo drugar.
    S obzirom da su tvoji tekstovi vrlo korektni odlučio sam da ti napišem konkretne podatke za neke bendove koji su bili u Banja Luci. Nazareth su bili u aprilu/maju 1975 godine u dvorani Boril predgrupa su im bili momci iz Grupe 220. U BL su gostovali i Cockney Rebel u istoj dvorani i John Mayall Bluesbreakersi. Za Mayalla predgrupe su bili njemački bend Make Up (totalno nepounati) i grupa Geordie (hit Goodbye Love iz 1975) a njihov pjevač je vjerovao ili ne Brian Johnson sadašnji pjevač grupe AC/Dc!!! Pokušaću da ti skeniram karte tih koncerata na kojima sam lično bio (rođen 1957).
    S poštoanjem Zoran Šimunović szimun@gmail.com Javi se ako si zainteresovan da se družimo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svaka cast! Ja sam bio klinjo mali, sli se sjecam da su Nasareth godtovsli u dvorani Borik👍

      Izbriši
  6. Ja sam bio dan prije, 24.1.1983 na Leeju u Zagrebu, Dom sportova. Odličan koncert, sve kako treba. I Laza je bio predgrupa. Još uvijek imam kartu. Pozdrav svim rockerima u BiH.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da je bila mala dvorana doma sportova i jos danas se sjecam te njegove lude svirke

      Izbriši
  7. Da, totalni kaos na koncertu Alvina Leea u Sarajevu, ako se ne varam na kraju je i on sam pozvao publiku na led, sala blješti, kovanice se lijepile za led, milicija ne zna šta da radi, osim što zna za pendrek. Alvin Lee je imao na našem tržištu album RX5 iz 1981., koji je za to vrijeme relativno nedavno izašao, ali naravno većina publike ga je došla slušati zbog Ten Years After. Čak vjerujem da većina nije ni pratila njegovu solo karijeru.

    OdgovoriIzbriši