The Gipsy Kings - 26. 02. 2000. - Zetra, Sarajevo

The Gipsy Kings (Carlos El Rumbero) tokom nastupa u Sarajevu

Početkom 2000. godine, u Sarajevu je najavljeno da će u Zetri nastupiti čuveni francuski sastav The Gipsy Kings. S obzirom na popularnost kakvu je ovaj bend uživao potkraj osamdesetih i devedesetih, nije iznenadio ogroman interes publike za ovaj koncert. Organizator je bila italijanska humanitarna organizacija Nuova Frontiera te je svrha koncerta bilo prikupljanje sredstava za izgradnju domova siromašnim romskim porodicama u Sarajevu.

Tako je 26. februara 2000. godine u Olimpijskoj dvorani Zetra i održan koncert, ali ne i originalnog sastava grupe The Gipsy Kings, sačinjene od porodica Reyes i Bailardo. Publiku je dočekao sastav The Gipsy Kings Family koje je predvodio Carlos El Rumbero. Carlos Julli je bio gitarista i vokal u originalnim sastavima Los Reyes i The Gipsy Kings. Početkom devedesetih napušta bend i započinje samostalnu karijeru pod imenom El Rumbero.

Organizatori njihove turneje su njegov bend predstavili kao The Gipsy Kingse na njihovoj turneji po zemljama bivše Jugoslavije gdje su između ostalog nastupili u Banja Luci, Budvi i Beogradu. Ipak, oko 9 000 prisutnih posjetilaca u Zetri, nije bilo nezadovoljno s obzirom na veliku vokalnu sličnost sa Nicolasom Reyesom te setlistom koja se sastojala od najvećih hitova grupe The Gipsy Kings. Ipak ovdje se radi o velikoj prevari, s obzirom da su organizatori slagali publiku. Koncert koji je trajao oko sat vremena je obilježila odlična atmosfera kao i odličan nastup benda te rasplesana i energična publika.

Snimak kompletnog koncerta The Gipsy Kingsa u Sarajevu

1 komentar: