Boy George - 07. 04. 2001. - Music Hall, Banja Luka

Plakat za koncert Boy Georgea u Banja Luci 2001. godine

Prva velika internacionalna zvijezda koja je nastupila u Banja Luci nakon rata je bio engleski muzičar Boy George. On je održao koncert 7. aprila 2001. godine u svojstu DJ-a u banjalučkoj diskoteci Music Hall. Ako se izuzmu brojni humanitarni nastupi i TV koncerti, ovo je nakon koncerta grupe U2 bio drugi veliki koncert u našoj zemlji o kojem su pisale mnoge svjetske medijske kuće. Koncert je organizovao banjalučki radio Oksigen čiji su pokretač bio SFOR, tadašnje mirovne snage u BiH.

Cilj je bio privući što više mladih ljudi iz svih etničkih grupa kako bi prešli preko sukoba i bili podstaknuti na druženje. Koncert je privukao oko 3 500 hiljade mladih iz cijele države, a prošao je bez incidenata. Karta za koncert je imala simboličnu vrijednost i koštala je 5 KM. Kako je Boy George istakao na press konferenciji, kada je čuo da se njegova emisija Clubversive emituje i u BiH, poželio je doći i nastupiti ovamo, te je odmah pristao da dođe nakon prvog konkretnog poziva. Boy George je priredio nezaboravan nastup, a njegov koncert se pamti kao jedan od najvećih ikada održanih u Banja Luci.

Boy George je rođen 1961. godine u Londonu kao George Alan O'Dowd. Proslavio se kao pjevač čuvenog pop benda Culture Club u kojem ostaje do raspada benda 1986. godine. Nakon toga nastavlja solo karijeru, a kratak period početkom devedestih predvodio je bend Jesus Loves You. Poznat je kao deklarisani homoseksualac i po prepoznatljivom androgenom izgledu. Pored muzike, Boy George se bavi pisanjem knjiga, dizajniranjem odjeće i fotografijom.


Reportaža AP-a o koncertu Boy Georgea u Banja Luci
_____________________________________
Galeriju slika s koncerta možete pogledati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar