Bushido - 24. 04. 2010. - Dom Mladih, Sarajevo

Poster za koncert Bushida u Sarajevu 2010. godine

Najveći njemački hip-hop/rap muzičar Bushido je održao koncert u Sarajevu, 24. aprila 2010. godine u Domu Mladih. Bushido je ujedno i jedna od najvećih zvijezda rap muzike koja je nastupila u BiH. Koncert je održan u sklopu Bushidove turneje, Bushido auf Europa Tour 2010 i to je bila do sada jedina evropska turneja koja je obuhvatala i zemlje van njemačkog govornog područja. Turneja je obuhvatala devet evropskih gradova, a od reginalnih je nastupio samo u Mariboru i Sarajevu. Ovo je jedan od rijetkih većih komercijalnih koncerata koji je prošao uspješno.

Upravo ta činjenica je dokaz koliko je Bushido popularan u Bosni i Hercegovini, a ogroman interes za koncert je potvrđen i činjenicom da je Dom Mladih bio napunjen. Koncert je organizovao Centar Skenderija u saradnji sa BPM Teamom, a karte su koštale 20KM u pretprodaji i 25KM u slobodnoj prodaji. Kao predgrupe su nastupili sarajevski rap dvojac Kontra & Shtuka i DJ Zlijay. Zajedno na sceni sa Bushidom su nastupili reperi Kay One i Nyze te DJ Ramon. Publika, ali i i Bushido su bili iznenađeni atmosferom i brojem prosjetilaca na koncertu. Bushido se zahvalio više puta, a setlista su činili njegovi najveći hitovi i nekoliko pjesama sa tada nadolazećeg albuma Zeiten ändern dich. Upravo spot za istoimenu pjesmu snimke sa evropske turneje, a većina spota obuhvata kadrove iz Sarajeva.

Bushido je rođen 1978. punog imena Anis Mohamed Youssef Ferchichi u Bonnu, gradu na zapadu Njemačke, a već u djetinjstvu se seli u Berlin. Karijeru započinje 1999. godine, a 2001. godine objavljuje prvi demo album pod nazivom King of KingZ, dok prvi službeni album, Vom Bordstein bis zur Skyline objavljuje 2003. godine.  Do sada objavio ukupno 12 studijskih albuma, a pored studijskih objavio je još 6 kolaboracijskih albuma, 4 live albuma, 7 kompilacija, 34 singla, 38 muzičkih spotova i dva igrana filma. Dobitnik je više muzičkih nagrada i priznanja, a samo u Njemačkoj je prodao više od 2 miliona izdanja. Vlasnik je izdavačke kuće ersguterjunge, a pored muzičkog rada, bavi se i poduzetništvom, ali ga povezuju i sa kriminalom.

Bushido - Live in Sarajevo
___________________________________________________
Galeriju fotografija s koncerta možete pogledati ovdje.

Video reportažu s koncerta možete pogledati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar