Outlandish - 08. 02. 2010. - Dom Mladih, Sarajevo

Plakati za koncert Outlandisha u Sarajevu 2010.  godine

Jedna od najpoznatijih europskih hip-hop/R&B grupa i svakako jedna od najvećih danskih grupa Outlandish je nastupila u Sarajevu 7. i 8. februara 2010. godine. Ovaj bend je došao u Sarajevo u sklopu 14. izdanja festivala Sarajevska zima čija je tema bila tendencije svjetske umjetnosti. Tako je bend nastupio dva puta, prvi puta su nastupili na balkonu Doma Armije 7. februrara u sklopu ceremonije otvaranja festivala koja je emitovana uživo na državnoj televiziji, a zatim su idući dan održali koncert u sarajevskom Domu Mladih.

Postojao je značajan interes za koncert s obzirom na veliku popularnost koju ovaj bend uživa diljem svijeta. Koncert je bio sponzorisan od strane Ministarstva vanjskih poslova Danske i Ministarstva kulture Danske kao i od strane nekih danskih kompanija koje posuluju u BIH. Stoga je karta bila poprilično jeftina, a cijena je iznosila 10KM. Unatoč niskoj cijeni karte, Dom Mladih nije bio napunjen, ali je koncertu prisustovalo oko 500 posjetilaca. Članovi benda su iskoristili priliku pa su tokom tri dana boravka u Sarajevu, obišli sve važnije znamenitosti koje su uključili u vlastitu reportažu.

Outlandish je višestruko nagrađivana hip-hop grupa osnovana 1997. godine u glavnom gradu Danske, Copenhagenu. Svjetsku slavu doživljavaju sa albumom Bread & Barrels Of Water iz 2002. godine na kojem je objavljena njihova najpoznatija pjesma, obrada pjesme Aicha, aližirskog muzičara Khaleda. Njihov hip-hop/R&B/soul zvuk ima korijene u njihovim različitim kulturama iz kojih dolaze , a iako su im pjesme uglavnom na engleskom jeziku, koriste i riječi španskog, urdu/punjabi, danskog i arapskog jezika. Svojom muzikom promovišu toleranciju i razumijevanje među religijama i kulturama. Outlandish je u Sarajevu nastupio u svom punom sastavu: Isam Bachiri, Waqas Ali Qadri i Lenny Martinez.

Outlandish - Aicha & Callin' You (Live in Sarajevo 2010)
________________________________________________
Video reportažu s koncerta možete pogledati ovdje.

Video reportažu benda Outlandish možete pogledati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar