Agnostic Front - 13. 08. 2012. - Centar za djecu i omladinu Grbavica, Sarajevo

Plakat za koncert Agnostic Fronta u Sarajevu 2012. godine

Seriju odličnih velikih hardcore koncerata u Sarajevu 2011. i  2012. godine je zatvorio koncert legendi New York hardcorea, benda Agnostic Front. Ovaj koncert je održan 13. augusta 2012. godine u Centru za djecu i omladinu u sarajevskom naselju Grbavica. Prethodno je koncert ovog benda u Sarajevu bio odgođen, a finalni datum koncerta 13. augusta 2010. godine je bio otkazan. Ipak za ovaj koncert nije bilo sumnje da će biti održan, s obzirom da su prethodno iste godine u Sarajevu nastupili Exodus i Biohazard. Frontmen i osnivač benda, Vincent "Vinnie Stigma" Capuccio je putem video poruke pozvao fanove u BiH da dođu na njihov prvi koncert u Sarajevu.

Ovaj koncert su organizovale sarajevske agencije BHHC Booking i SMF Promotions. Za razliku od koncerata Pro Paina, Madballa i Biohazarda, ovaj koncert je ostao zapamćen kao prosječan. To je bilo iz razloga što se bend i nije pokazao veliki interes da ostavi nezaboravan utisak. Kao predgrupe na ovom koncertu su nastupili američki hardcore bendovi The Mongloids i Take Offense. Koncert je bio najavljen početkom juna, a ulaznice su puštene u prodaju krajem jula te je njihova cijena u pretprodaji iznosila 30KM dok je na dan koncerta iznosila 35KM. Ovo je bio njihov jeidni koncert u regionu u sklopu njihove europske ljetne turneje. Koncert je prisustovalo oko 200 ljudi, a nastup je trajao sat vremena.

Agnostic Front se smatraju pionirom hardcore punk muzike, a osnovani su 1980. godine u New Yorku. Njihov prvi album Victim in Pain je objavljen 1984. godine i smatra se izrazito značajnim za povećanje popularnosti hardcore muzike. Ipak njihov drugi album Cause for Alarm koji je objavljen 1986. godine im donosi popularnost diljem svijeta. Tokom karijere su sarađivali sa mnogim poznatim muzičarima i bendovima poput Petera Steelea, The Dropkick Murphys, The Slapshot, Sick Of It All, Hatebreed i mnogim drugim. Do sada su objavili jedanest studijskih albuma, dva EP albuma, pet live albuma i dvije kompilacije. U Sarajevu su nastupili u sljedećem sastavu:

Roger Miret - vokal
Vincent "Vinnie Stigma" Capuccio - gitara
Joseph James - gitara
Mike Gallo - bas gitara
Jimmy "Pokey" Mo - bubnjevi

Agnostic Front - Gotta Go (Live in Sarajevo 2012)
_________________________________________
Izvještaj s koncerta možete pročitati ovdje

Nema komentara:

Objavi komentar