Parkway Drive - 03. 07. 2013. - Sloga, Sarajevo

Plakat za koncert Parkway Drivea u Sarajevu 2013. godine

Iako su se u Sarajevu održavali veliki metal koncerti i metal bendovi su bili ujedno bili i najzvučniji muzičari koji su nastupali u BiH, značaj je više predavan bendovima iz klasičnih metal žanrova. Noviji pravci u rock i metal muzici, jednostavno su manje dolazili do izražaja za razliku od heavy metala, thrash metala, death metala, black metala i hardcorea. S pojavom organziacije Comrade Booking započinje se predavati veća pažnja modernijim pravcima u rock, punk i metal muzici. Najveći događaj kojeg je organizovala ova agencija do sada je defintivno koncert australskog metalcore benda Parkway Drive.

Vijest da Parkway Drive je objavljena 1. marta 2013. godine i sa oduševljenjem je prihvaćena među fanovima moderne metal muzike. Koncert je održan četiri mjeseca kasnije 3. jula 2013. godine u sarajevskum klubu Cinemas (Sloga). Kao predgrupe su nastupili američki deathcore bend Veil of Maya i novozelandski metalcore bend Antagonist A.D. S obzirom da su veliki metalcore koncerti rijetki u Sarajevu, ovo je bila odlična prilika da se napravi mali festival pa su pored Parkway Drivea i predgrupa, na ovom koncertu trebali nastupiti engleski metalcore bend Empires Fade i sarajevski metalcore bendovi Aesthetic Empathy i Regaining the Crown, ali se na kraju odustalo od te ideje.

Ovaj koncert je održan u sklopu europske turneje Euro Summer Cruise 2013. Pored Sarajeva, Parkway Drive je održao koncertu zagrebačkom klubu Močvara, 6. juna 2013. godine i ljubljanskoj Gala Hali, 2. jula 2013. godine. Cijena ualznica za sarajevski koncert je iznosila 30KM, te 35KM na dan koncerta. Koncert je bio rasprodat čime je potrvrđen interes publike za ovaj događaj. Koncertu je prisustovalo oko 500 ljudi. Pored brojnosti, koncert je zapamćen po nezaboravnoj atmosferi, odličnom nastupu bendova, a posebno Parkway Drivea te odličnom prijemu kod publike.

Parkway Drive je osnovan  početkom 2003. godine u Byron Bayu, gradu u zapadnoj Australiji. Prvo izdanje su objavili vrlo brzo, u junu 2003. godine kao split izdanje sa bendom I Killed the Prom Queen. Zatim su 2004. godine objavili prvi EP, Don't Close Your Eyes, a 2005. godine prvi album, Killing with a Smile. Nakon njega ostvaruju međunarodni uspjeh i potpisuju za američku izavačku kuću Epitaph. Do sada su objavili pet albuma, jedan EP, dva DVD izdanja i knjigu pod nazivom Ten Years of Parkway Drive. U Sarajevu su nastupili u sljedećem sastavu:

Winston McCall - vokal    
Luke "Pig" Kilpatrick - ritam gitara 
Jeff Ling - gitara
Jia O'Connor - bas gitara
Ben "Gaz" Gordon - bubnjevi

Parkway Drive - Home Is for the Heartless (Live in Sarajevo 2013)
_________________________________________
Galeriju fotografija s koncerta možete pogledati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar