Gillan - 01. 12. 1979. - Dom Kulture, Ilidža

Ian Gillan u Sarajevu 1979. godine

Nakon obimnijeg istraživanja koncertne historiji u BiH, prvi bolje dokumentovani koncer kojeg je održao neki strani muzičar u BiH je bio koncert benda Gillan u Domu Kulture Ilidža, a koji je održan 1. decembra, 1979. godine.

Ian Gillan je 1969. godine naslijedio Jona Lorda na mjestu vokaliste Deep Purplea, ali je napustio bend već 1973. godine da bi 1975. godine osnovao Ian Gillan Band, kojeg je preimenovao početkom 1979. u jednostavno ime Gillan. Gillan je prije Purplea bio pjevač grupe Episode Six, a osim tog benda osamdesetih je nakratko bio član i Black Sabbatha, a od 1984. godine pa sve do danas, uz nekoliko pauza je ponovo pjevač Deep Purplea.

Ian Gillan je došao u Sarajevo u periodu ekspanzije ovog grada. Grad se pripremao za organizaciju Zimskih Olimpijskih Igara, KK Bosna je postala evropski prvak u košarci, a sarajevska preduzeća poput Energoinvesta postajala su giganti. Nakon ovog koncerta, Gillan je ponovo trebao nastupiti u Sarajevu 28. septembra 1990. godine u sklopu Naked Thunder turneje, ali je ovaj kao i koncert u Ljubljani otkazan iz nepoznatih razloga. Gillan se ipak vratio u Sarajevo zajedno sa Deep Purpleom 3. novembra 2007. godine kada su održali nezaboravan koncert.

U Sarajevo je stigao u sklopu evropske turneje kojom je promovisao album Mr. Universe. Sarajevo je bilo prvo od jugoslovenskih gradova na listi, a nakon njega je posjetio Beograd, Split i Zagreb. Informacija o posjećenosti koncerta ili setlista sa koncerta su nepoznate, ali je poznat sastav benda sa kojim je Gillan stigao u Sarajevo:

Ian Gillan - vokal
Bernie Torme - gitara
John McCoy - bas gitara
Collin Towns - klavijature
Mick Underwood - bubnjevi

Broj komentara: 7:

 1. Nisam bio na Gillanovom koncertu, ali pouzdano znam da je održan u Domu kulture na Ilidži, a ne u Zetri.

  OdgovoriIzbriši
 2. bio na koncertu, odrzan na ilidzi, tad je gillan furao na svoj repertoar I pokusao da izgradi ime mimo deep purple pa tako nismo culi child in time uzivo :((((((((((( niti neke druge purple klasike ali bar je bio smoke on the water. taj dom culture je bio skoro pun jer smo stajali na kraju ali je moglo jos ljudi stati, nije bila, ono, urnebesna posjeta da se ne moze hodati naokolo. concert je organizovao ili bio jedan od organizatora I prodavao karte tip sto se preziva haveric I sada zivi na floridi a pomenuo ga je Milan iz ekv u jednom dokumentarcu.

  OdgovoriIzbriši
 3. Prijatelji dragi!
  S obzirom da sam 1957 godište i da sam poznavalac istorijskih pop rok zbivanja na ex - Yu prostorima nadam se da ce vam neki podaci biti od koristi što se tiče koncerata u BH. Dvorana Borik u banja Luci otvorena je
  20 aprila 1974 godine a već aprila 1975-te godine gostovala je škotska grupa Nazareth. Ukoliko vam je ovo interesantno slobodno se javite jer su poslije njih gostovali i Cockney rebel a zatim i John Mayall. Koncerti su održani prije grupe Gillan band kako se tada zvala grupa u kojoj je Gillan pjevao, Još jedna pogreška u tekstu je da je on zamijenio Jona Lorda na mjestu pjevača. Lord je bio stalni klavijaturista i osnivač benda a Gillan je zamijenio Roda Evansa (ex Maze) na mjestu pjevača.

  Pozdrav Szimun

  OdgovoriIzbriši
 4. Bio. na koncertu Gillan benda na Ilidzi u Sportskoj dvorani 1979 godine.Imam jos ulaznicu.Pozdrav

  OdgovoriIzbriši
 5. Upravo što je održan na Ilidži, nisam otišao na koncert, under age u to vrijeme, šta ćeš.

  OdgovoriIzbriši
 6. Da li vam je poznata činjenica da je Gillan tokom boravka u Yu izgubio pasoš, po njegovoj pretpostavci u Sarajevu te je putem novina apelovao pronalazaču da mu ga vrati jer mu je bio više uspomena nego dokument zbog podataka i evidencije koje sve države svijeta je posjetio. Taj info sam pročitao u muzičkom časopisu Džuboks koji je izlazio u ex Yu.

  OdgovoriIzbriši