Wishbone Ash - 21. 10. 1982. - Skenderija, Sarajevo

                   
Ulaznica za koncert Wishbone Ash u Sarajevu 1982. godine

Engleska rock grupa Wishbone Ash u Sarajevu je nastupila tokom jugoslovenskog dijela svjetske turneje kojom je promovisan album Twin Barrels Burning. Tokom jugoslovenske turneje koja je trajala od 18. do 23. oktobra 1982. godine ova grupa je nastupila redom u sljedećim gradovima: Ljubljana, Zagreb, Beograd, Sarajevo, Split i Pula. U Sarajevu su održali koncert 21. oktobra u dvorani Skenderija.

Pošto se radi o starijem koncertu, veoma teško je doći do bilo kakvih podataka o njemu. Ipak prema utiscima ljudi koji su posjetili taj koncert se može reći da se radi o veoma dobrom koncertu. Dvorana Skenderija je bila poprilično puna, a setlista se sastojala najviše od pjesama sa njihovog trećeg albuma Argus iz 1972. godine. Ova grupa je bila jako popularna u Jugoslaviji iz razloga što je Jugoton objavio većinu izdanja Wishbone Asha za jugoslovensko tržište.

Bend je osnovan 1969. u gradu Torquay na zapadu Engleske, a osnovali su ga basista Martin Turner i bubnjar Steve Upton. U početku su svirali kao predgrupa bendu Deep Purple i upravo zahvaljući tome, početkom decembra 1970. su objavili svoj prvi album, Wishbone Ash, a prvi veći komercijalni uspjeh stiže sa njihovim trećim albumom Argus. Bend je u svojoj neprekidnoj karijeri do sad objavio 24 studijska albuma, 12 live albuma, 20 singlova, 2 tribute albuma i 10 kompilacija. U Sarajevu su nastupili u sljedećem sastavu:

Andy Powell - gitara, vokal 
Laurie Wisefield - gitara
Trevor Bolder - bas gitara, vokal
Steve Upton - bubnjevi

Broj komentara: 8:

  1. Pošto sam bio na ovom nastupu Wishbone Ash, mogu samo potvrditi ovo što si naveo u gornjem postu. Odličan koncert!

    OdgovoriIzbriši
  2. Bio sam na skoro svim koncertima u bivsoj Jugi 80 tih.Ovaj pamtim kao jedan od naj boljih poslije Cleptona, Iron Maidena,Dire Straits.

    OdgovoriIzbriši
  3. Uf, čekao sam da sviraju Leaf and Stream, ali nisu... svejedno dobri.

    OdgovoriIzbriši
  4. Igrom slucaja sam ih gledao prosle godine u Vrsaru u Istri, neki festival, mi se slucajno zatekli, bilo je hiljadu-dvije ljudi. I dalje su gitaristi prva liga

    OdgovoriIzbriši
  5. tv sarajevo je snimala ovaj koncert,gledao sam ga par puta na televuziji

    OdgovoriIzbriši
  6. Koncert je bio dobar, ali na žalost više od toga se ne mogu sjetiti.

    OdgovoriIzbriši
  7. Koncert je bio dobar, ali više od toga se ne mogu sjetiti.

    OdgovoriIzbriši