Rory Gallagher - 19. 01. 1985. - Skenderija, Sarajevo

Ulaznica za koncert Rorya Gallaghera u Sarajevu 1985. godine

Jedan od najboljih svjetskih gitarista, Rory Gallager je održao koncert u Sarajevu  19. januara 1985. godine u sklopu svoje jugoslovenske turneje. Koncert je održan u Ledenoj dvorani koja se nalazila u kompleksu Skenderije. Zajedno sa njim je nastupio i njegov prateći bend. Prije koncerta u Sarajevu, Gallagher je nastupio još i u Beogradu, Ljubljani, Zagrebu i Novom Sadu.

Rory Gallagher rođen 1948. godine u gradu Ballyshanon na sjeveru Irske. Osnivač je benda Taste koji se raspao krajem 1970. godine. Već u aprilu 1971. godine objavljuje prvi solo album, Rory Gallagher. Do smrti 1995. godine, Gallagher je objavio 12 studijskih albuma, 6 live albuma, 11 kompilacija i 9 singlova. Dobitnik je nekoliko prizanja i nagrada, a također je i nekoliko spomenika podignuto  u njegovu čast. Bend Rory Gallaghera u Sarajevu je nastupio u sljedećem sastavu:

Rory Gallagher - vokal, gitara
Gerry McAvoy - bas gitara
Brendan O'Neill - bubnjevi

4 komentara:

  1. Ovo je bio jedan od najuspješnijih koncerata u SA na kojem sam bio. Ledena dvorana je bila prepuna, svirka odlična, trajalo je skoro 3 sata. Sjećam se i da je cijena ulaznice za tadašnje naše studentske džepove bila prilično jeftina. Ne sjećam se postave osim Gallaghera, ali mislim da je bio trio, pored njega još bas i bubanj. Odličan heavy blues-rock!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se da je bio odličan koncert.Ja sam tada sazna za koncert preko tv reklame koja je bila na tv Sarajevo-Čini mi se.Ja sam došao iz Maglaja sa svojom rajom i grupa rokera iz Doboja.U to vrijeme se na konserte furalo vozom i to je bilo nezaboravno.Upoznao sa dosta raje iz Sarajeva i tu veče sam sa jaranom spavao kod nekog tipa na Čengić Vili ali mu se više ne sjećam imena.Poslije smo bili u kontaktu i išli smo zajedno vozom na koncerte.Išli smo u Beograd na Motorhead -Iron Maiden itd.Mi u Doboju čekamo voz a raja iz Sarajeva sa zastavam na prozorima voza pozdravlja rokere od Doboja i da vide koliko nas ima,Mi smo se na takav način družili i uvažavali i igrom slučaja danas živim i radim u Sarajevu ali te raje i druženja nema danas se raja druži preko fejsa što je žalosno,Pozz

      Izbriši
  2. Postoje li mozda neke fotografije sa koncerta ili eventualno neki snimak?

    OdgovoriIzbriši
  3. Koncert na kojem su murija i redari skupili najviše čokanjčića od raje. Gomila ih bila na ulazu. Pozdrav za svu staru raju sa Skenderije i Kaktusa.

    OdgovoriIzbriši