U2 - 23. 09. 1997. - Stadion Koševo, Sarajevo

Plakat za koncert U2 u Sarajevu 1997. godine

Jedan od najvećih događaja u muzičkoj historiji Bosne i Hercegovine je definitivno koncert irske rock grupe U2 u Sarajevu. To je bio najveći koncert koji je održala neka strana grupa u BiH. Ovaj koncert nije samo ostao zapečaćen u historiji ovih prostora nego se radi i o jednom od najvećih događaja u karijeri grupe U2.

Priča oko ovog koncerta je počela u decembru 1996. godine, a već u februaru 1997. godine koncert je potvrđen u emisiji Iznad oblaka koja se emitovala na NTV 99, a urednik i voditelj emisije je bio ikona našeg muzičkog novinarstva, Želimir Altarac - Čičak. On je u martu 1997. godine u ovoj emisiji ugostio i menadžera grupe Paula McGuinessa koji je opovrgao sve sumnje u vezi održavanja ovog koncerta.

Ulaznica za koncert grupe U2 u Sarajevu 1997. godine

Veza između grupe U2 i Sarajeva postoji već od ranije i to iz 1993. godine kada je ova grupa bila na ZooTV turneji i kada su pokušavali skrenuti pažnju na rat u Bosni  i Hercegovini. Bitan događaj sa ove turneje je svakako bilo uživo javljanje novinara Billa Cartera iz Sarajeva tokom njihovog koncerta u Veroni 3. jula 1993. godine. Svakako treba napomenuti i njihovu pjesmu Miss Sarajevo posvećenu Ineli Nogić, a koja je objavljena u novembru 1995. godine.

Ovaj koncert je bio humanitarnog karaktera te je za cilj imao unijeti malo radosti među građane Sarajeva koji su prošli četverogodišnju opsadu grada, najdužu u historiji čovječanstva. Organizacija koncerta je plaćena iz budžeta grupe i koncert nije imao sponzora, a za finalnu organizaciju je bila zadužena agencija Obala Arts Centar dok je za promociju bila zadužena agencija BH Press. Kompletna scenografija je stigla u 52 kamiona, organizaciona ekipa je stigla u 15 autobusa dok je bend stigao sa avionom Boeing 757.

Početak koncerta grupe U2 u Sarajevu

Koncertna turneja PopMart je za cilj imala predstaviti njihov album Pop, a tokom turneje je održano 93 koncerta diljem svijeta. Za razliku od ostatka svijeta, karte za koncert su bile poprilično jeftine sa simboličnim cijenama od 20 KM za stanovnike BiH, 40 KM za ljude iz inostranstva i 100 KM za VIP ložu. Novcem od karata je plaćena organizacija koncerta, a višak sredstava je otišao za izgradnju Doma zdravlja u Sarajevu.

Ovaj koncert je održan 23. septembra 1997. godine na stadionu Koševo, a kao predgrupe su nastupile sarajevske grupe Protest i Sikter kao i hor Gazi Husrev-begove medrese. Koncertu je prisustovalo oko 50 000 ljudi te je ispunio sva očekivanja kako publike tako i same grupe. Sve do danas, niko od stranih muzičara nije održao ni približno dobar koncert kao što je bio ovaj. Iako je Sarajevo ostavilo mnogo traga na ovu grupu, u Sarajevu niakda više nisu nastupili.

U2 - I Will Follow You (Live in Sarajevo)
___________________________________
Članak o koncertu možete pročitati ovdje.

1 komentar:

  1. Koncert je, iako je Bonu pukao glas, bio toliko nabijen emocijama, da i danas kada vidim snimak suze krenu same. To je bio za mnoge stvarni signal da se mir vratio. Nažalost, do današnjeg dana to ostaje najveći koncert održan u Sarajevu, a da je grupa bila zaista top u tom trenutku u svijetu. Toksični mediji su najavljivali kojekoga, došli nisu, ali su zato uredno pljuvali one koji su govorili da mi nismo zaista grad od interesa za one koji su trenutno u vrhu. Karta od 20 KM je meni bila sasvim povoljne cijene, ali znam da je zaista puno mojih prijatelja odustalo od koncerta. Majice koje su se prodavale van stadiona (ne, nisu bile “zvanične” su isto koštale 20 KM, dugo i rado sam je nosio ali na kraju ne znam šta je bilo s njom...

    OdgovoriIzbriši