Yusuf Islam (Cat Stevens) - 15. 11. 1997. - Zetra, Sarajevo

                                    Yusuf Islam u Sarajevu 1997. godine

Jedan od najznačajnih nastupa koje je imao engleski rock muzičar Cat Stevens je svakako nastup kojeg je održao 15. novembra 1997. godine na vjerskoj manifestaciji Dođi najdraži u sarajevskoj dvorani Zetra. Bio je to njegov prvi koncert nakon skoro 20 godina pauze. Ovaj muzičar je 1978. godine prešao na islamsku religiju te je promjenio ime u Yusuf Islam.

U početku je bio pod uticajem muslimana sa radikalnim stavovima pa tako da je odbacio muziku u potpunosti. U maju 1995. godine je pogođen avion ministra vanjskih poslova BiH, dr. Irfana Ljubijankića i u tada je poginuo on i još nekoliko članova posade. Pošto je Ljubijankić bio veliki prijatelj sa Yusufom Islamom, Yusuf zbog tuge odlučuje napisati nekoliko pjesama posvećenih narodu Bosne i Hercegovine.

Na njegovom nastupu u Sarajevu je također kao back vokal nastupio i Ian Whiteman, bivši član engleske grupe The Action. Ian je nakon prelaska na islam uzeo ime Abd al-Lateef. Osim toga nastup je bio veoma kratak, od instrumenata je korišten samo def, a Yusuf je uz pratnju Abd al-Lateefa i hora izveo tri pjesme The Little Ones, Mother, Father, Sister, Brother i Tala' al Badru 'Alayna. Nastup je zabilježen kamerana državne televizije BHT. Početkom protekle decenije Yusuf se ponovo vratio u svijet muzike, ali nikada više nije nastupio na prostorima BiH.

Nema komentara:

Objavi komentar