The Kelly Family - 30. 01. 1999. / 25. 07. 1999. - BHT / Stadion Grbavica, Sarajevo

Kelly Family tokom nastupa na stadionu Grbavica 1999. godine

Planetarna pop rock senzacija devedesetih godina The Kelly Family je dva puta nastupala u Sarajevu 1999. godine. Prvi nastup su održali 30. januara 1999. godine u studiju "A" državne televizije BHT. Nastup je i snimljen za potrebe državne televizije, a u studiju se nalazilo oko oko 60 gledalaca. Tada su najavili ponovni dolazak i koncert koji su održali 25. jula 1999. godine na stadionu Grbavica.

Oni su posjetili Sarajevo u sklopu promocije albuma From Their Hearts, posljednjeg u seriji njihovih megauspješnih albuma. Nakon što su održali nastup, članovi i menadžment grupe su noć proveli u sarajevskom hotelu Holiday Inn. Sljedeći dan, članovi grupe su otišli u obilazak grada. Osim nastupa, kamere BHT-a su zabilježile njihov kompletan boravak u Sarajevu koji su kasnije prikazali u polusatnom dokumentarcu Kelly Family u Sarajevu. U dokumentarcu, članovi grupe su dali intervju na Baščaršiji gdje su obećali napraviti koncert na ljeto u Sarajevu 1999. godine. 

Obećanje su i ispunili, a koncert je održan u sklopu festivala Baščaršijske noći. Uprkos nevremenu i kiši, vladala je odliča atmosfera pred nekoliko hiljada posjetilaca na stadionu Grbavica. Koncert je kao i većina koncerata tog vremena bio humanitarnog karaktera, pa tako je većina prihoda od ulaznica koje su imale simboličnu cijenu otišao u humantirane svrhe. Sama grupa je bila iznimno angažovana u humantarnom radu, a nastupali su Hrvatskoj i Sloveniji te su tokom rata na Kosovu, objavili pjesmu Children of Kosovo .

The Kelly Family je osnovan 1974. godine u Španiji, a osnovala su ga djeca američkog imigranta irskog porijekla Daniela Kellya pod imenom The Kelly Kids. Godinama se ova porodica selila po Evropi i nastupala po raznim ulicama, vašarima i festivalima. Prvi muzički ugovor dobivaju 1977. godine, a prvi album Tours Europe objavljuju iste godine. Ipak pravi uspjeh doživljavaju 1994. godine sa albumom Over The Hump nakon čega ostvaruju popularnost diljem svijeta. Ipak porodica i grupa se razilazi 2004. godine, a ponovo su se okupili 2017. godine. Objavili su 20 studijskih albuma, 3 live albuma, 6 komplilacija i 43 singla.

1 komentar:

  1. Koncert jeste održan na Grbavici krajem jula 1999. godine u sklopu manifestacije "Baščaršijske noći". Lično sam bio prisutan na tom koncertu...i mogu reći da je atmosfera uprkos kiši bila veličanstvena.

    OdgovoriIzbriši