Kolumna #2: Koncerti devedesetih

Posljednja decenija 20. stoljeća, a ujedno i prvog milenija je svakako preiod koji bi svaki građanin Bosne i Hercegovine najviše volio zaboraviti zbog rata koji se desio. Ipak, tema koju mi obrađujemo svakako ne zaobilazi i ovaj preiod jer su se u ovoj deceniji desili neki od najznačajnih koncerata održanih na tlu Bosne i Hercegovine.

Kao što smo i u prethodnoj kolumni spominjali, u sastavu Jugoslavije, BiH ostaje do 1992. godine, a s početka decenije se desilo nekoliko vrlo bitnih koncerata koji su pomenuti u posljednjoj kolumni. Ipak, naša pažnja je dalje bila usmjerena na koncerte održane od osamostaljenja BiH pa do početka novog stoljeća, a ujedno i novog milenija. Konceti održani u našoj zemlji tokom devedesetih su bile najviše humanitarnog karaktera, ali ipak su jako bitni u historiji naše muzičke scene kao i općenito u biografiji muzičara koji su nastupali ovdje u tom periodu.

U jako teškim trenutcima i tokom snažne opsade grada, u Sarajevo 1993. godine stiže američka kantautorica Joan Baez koja se vrlo hrabro prošetala ulicama grada iako su snajperi vrebali sa okolnih brda. Heavy Metal ikona, Bruce Dickinson je također u jako teškim trenutcima odlučio uveseliti stanovnike Sarajeva svojim nastupom. Mada je ovaj koncert prije njega, bio ponuđen grupama Metallica i Mötorhead, oni su ga odbili iz sigurnosnih razloga.

Prvi veliki poslijeratni koncert 1997. godine održala je grupa U2 i on se i danas pamti kao najveći koncert na prostorima BiH. Ipak veoma je nekulturno što se koncert grupe U2 spominje prije koncerta Brucea Dickinsona i Joan Baez iz razloga što su oni bili tu zbog istih motiva i u još težoj situaciji. Iste godine se desio još jedan historijski nastup, ali ne samo za BiH nego i za muzičara Yusufa Islama (Cat Stevens) iz razloga što je to bio njegov prvi koncert nakon skoro 20 godina i pod tim imenom.

Koncert u vezi kojeg nisam detaljno pisao, ali je svakako vrijedan pomena je nastup bivšeg člana grupe The Animals, Erica Burdona na Bridge festivalu koji je održan 1. septembra 1998. godine. Na istom festivalu pored Burdona su nastupili još i slovenska grupa Laibach, belgijka arapskog porijekla Natacha Atlas, engleska grupa Transglobal Underground, alžirska grupa Djam & Fam i Sarajevska filharmonija.

I na kraju treba još istaći televizijski koncert tadašnje globalne pop rock senzacije Kelly Family. I to je bio posljednji zabilježeni koncert održan tokom devedesetih godina u našoj zemlji. Kao što sam već u početku naveo, jako malo koncerata koji su održani u tom periodu su više bili humanitarnog karaktera, ali se radi o jako bitnim koncertima. Koncerti kojima ćemo se baviti dalje su koncerti iz protekle decenije i većina ih je bilo komercijalne prirode.

Nema komentara:

Objavi komentar