Kreator / Destruction - 04. 05. 2002. - Sloga, Sarajevo

Plakat za koncert Kreatora i Destructiona u Sarajevu 2002. godine

Prvi veliki metal koncert nakon rata održale su njemačke thrash metal legende Kreator i Destruction u sarajevskom klubu Sloga, 4. maja 2002. godine. Ovo je jedan od najvećih metal koncerata ikada održanih u Bosni i Hercegovini. Ova dva benda su Sarajevo posjetili tokom svoje Hell Comes To Your Town turneje u sklopu koje je s njima nastupala i još jedna njemačk thrash metal bend Sodom, koji nije bio u mogućnosti da nastupi u Sarajevu.

Prije Sarajeva ova dva benda su nastupila 2. maja u Ljubljani, a 3. maja u Zagrebu. Ova zajednička turneja je bila dio individualnih svjetskih turneja kojom su ova dva benda predstavljala svoje nove albume. Kreator je promovisao album Violent Revolution dok je Destruction promovisao album The Antichrist. Violent Revolution je do sada najuspješniji Kreatorov album.

Ulaznica za koncert Kreatora i Destructiona u Sarajevu

Koncert je organizovala ekipa radijske emisije The Aebyss. Kao predgrupa na ovom koncertu svirao je tuzlanski death metal bend Agonize. Nakon nastupa Agonizea, na scenu pred punim klubom Sloga izlazi Destruction. Njihov nastup je trajao nešto više od sat vremena i sastojao se od 15 pjesama, a započet je sa pjesmom Curse the Gods. Destruction je u Sarajevu nastupio u sljedećem sastavu:

Marcel Schimer - vokal, bas gitara
Mike Sifringer - gitara
Marc Reign - bubnjevi

I nakon Destructiona na scenu su izašle zvijezde večeri Kreator. Ovaj bend je tokom svoje Violent Revolution turneje obišla skoro cijeli svijet. Taj album je postao je preporodio zvuk ove grupe, a snimci sa te turneje pretočeni su u dva live albuma Live Kreation i Live Kreation: Revisioned Glory. Na DVD-u Live Kreation: Revisioned Glory prikazani su i inserti iz Sarajeva. Ovaj bend je u Sarajevu nastupio u sljedećem sastavu:

Mille Petrozza - vokal, gitara
Sami Yli-Sirniö - gitara
Christian Giesler - bas gitara
Jürgen Reil - bubnjevi


Snimak kompletnog nastupa Kreatora u Sarajevu
___________________________________________
Galeriju fotografija sa koncerta možete pogledati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar