Uriah Heep - 15. 05. 1983. - Skenderija, Sarajevo

Ulaznica za koncert Uriah Heepa u Sarajevu 1983. godine

Jedna od najvećih rock grupa, londonski Uriah Heep je nastupila na vrhuncu svoje karijere u Sarajevu. U Sarajevu su došli u sklopu turneje koja je promovisala njihov album Head First. Inače tokom te turneje su posjetili tri jugoslovenska grada, u Beogradu su svirali 14. maja, u Sarajevu 15. maja i u Ljubljani su nastupili 16. maja 1983. godine.

Kao i u slučaju većine koncerata iz prijeratnog perioda, postoji veoma malo informacija i o ovom koncertu. Ipak s obziorm na popularnost te grupe u tom periodu na ovim prostorima, možemo pretpostaviti da je koncert bio posjećen. Uriah Heep je u Bosni i Hercegovini ponovo nastupio 18. jula 2009. godine u sklopu Banja Luka Rock Open Air festivala.

Bend je osnovao gitarista Mick Box u Londonu 1969. godine. Prvi studijski album …Very 'Eavy …Very 'Umble su objavili 1970. godine, a prvi komercijalni uspjeh doživljavjau sa albumom Demons and Wizards koji je objavljen 1972. godine. Bend neprekidno djeluje od osnivanja, a sa čestim izmjenama postave. Do sada su objavili 24 albuma, 18 live albuma, 33 singla i 39 kompliacija. U Sarajevu su nastupili u sljedećem sastavu:

Peter Goalby - vokal 
Mick Box - gitara 
Bob Daisley - bas gitara 
John Sinclair - klavijature
Lee Kerslake - bubnjevi

Broj komentara: 8:

  1. Koncert Uriah Heep u KSC Skenderija je bio izuzetno posjećen, no ljubitelji banda su zauzvrat dobili traljavu svirku, falš pjevača i totalno neinspiriran nastup ovih heavy rockera. Svirka je trajala bezobrazno kratko nekih 50-tak minuta ako ne i manje, bisa nije bilo. Osjećali smo se kao popišani i prevareni. Urbana legenda tvrdi da su Mick Box i kompanija na dan koncerta viđeni kako se pijani zajebavaju po Velikom parku kod "Sarajke". Obzirom na rečeni kvalitet nastupa, možda tu ima istine...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam izasao poslije 20 minuta. Nisam vise mogao da podnesen=m to smece.

      Izbriši
  2. Uzeli nam lovu ko levatima, bruka od svirke.

    OdgovoriIzbriši
  3. Istina je, posjećenost je bila solidna, svirka loša i više nego kratka.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ipak ostaju uspomene...na ono divno doba..zao mi sto nemam ni jednu slikicu...

    OdgovoriIzbriši
  5. Kao 16 godišnjsk meni je bilo super,nisam nesto ni poznivao njihove pjesme.

    OdgovoriIzbriši
  6. Bio, prisjetio se. Klasično tezgarenje po banana državama, bez imalo emocije i sa velikom dozom arogancije.

    OdgovoriIzbriši
  7. Upravo tako, tezga koja je trajala 45 minuta. Nažalost, imao sam prilike gledati ih nekoliko puta kasnije, sasvim druga priča.

    OdgovoriIzbriši