Uvod i historija koncertnih dešavanja u BiH

Ovaj blog se bavi arhiviranjem koncerata uglavnom stranih muzičara, a koji su održani u Bosni i Hercegovini. Blog je nastao po uzoru na stranicu Jugosvirke, a ta stranica se bavi arhiviranjem koncerata iz perioda Jugoslavije.

Za razliku od bivših Jugoslovenskih zemalja poput Slovenije, Hrvatske i Srbije, u Bosni i Hercegovini je održano jako malo koncerata u odnosu na nabrojane zemlje. Prema podacima do koijih smo uspjeli doći, bitnije koncertne aktivnosti u BiH dolaze potkraj sedamdesetih godina prošlog stoljeća. U to vrijeme su Beograd, Ljubljana, Zagreb, Split već imali mnoštvo održanih i rasprodanih koncerata.

Tako je dosada najstariji zabilježeni koncert neke strane zvijezde u BiH 1979. godine održao tada bivši pjevač benda Deep Purple, Ian Gillan zajedno sa pratećim bendom, a koncert je održan u dvorani Zetra. Zlatno doba koncerata u Sarajevu počinje osamdesetih godina zajedno sa koncertom engleskog benda Wishbone Ash, a koji je održan u Domu Mladih 1982. godine. Nakon njih u Sarajevu su nastupili mnogi poznati britanski gitaristi: Peter Green 1983; Alvin Lee 1983. i Rory Gallagher 1985. godine, a sva tri koncerta su održana u kompleksu Skenderije.

Ian Gillan u Sarajevu 1979. godine
  
Najveća koncertna senzacija je definitivno bio Elthon John koji je u sklopu jugoslovenske turneje nastupio i u Olimpijskoj dvorani Zetra 1984. godine. Ipak najveće rock senzacije osamdesetih poput Saxona, Uriah Heepa i Sonic Youtha su također održali koncerte u Sarajevu tokom osamdesetih godina u Sarajevu. 

Devedesete godine na ovom području se pamte po veoma lošim događajima, ipak prije početka rata, u BiH je održano nekoliko vrlo značajnih koncerata poput Mötorheada, Scorpionsa i Wingera 1990. godine, a ove grupe su nastupale u dva koncerta koja su održana u Zetri. Posljednji koncert nekog stranog benda u BiH prije osamostaljenja i početka rata je bio koncert The Jesus Lizard u klubu Obala.

Ulaznica za koncert Uriah Heepa u Sarajevu 1983. godine

Nezavisnost i početak rata u BiH je potpuno izolirao zemlju te je stanovništvo izgubilo osnovne uvjete za život poput vode, hrane, električne energije, struje pa tako da su koncerti bili u potpuno drugom planu. Ipak zahvaljujući nekim humanitarnim organizacijama, američka muzičarka Joan Baez održava koncert u okupiranom Sarajevu 1993. godine. Nakon Joan Baez, u okupiranom Sarajevu 1994. godine nastupa i pjevač Iron Maidena, Bruce Dickinson sa pratećim bendom.

Nakon rata je mnogim stranim muzičarima bilo vrlo teško da održe koncert u ratom razrušenoj zemlji. Veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, Bono Vox odlučuje da održi prvi poslijeratni koncert u Sarajevu nakon opsade zajedno sa svojim bendom U2, a koncert je održan na stadionu Koševu te je to bio najveći koncert nekog stranog muzičara u BiH.

Plakat za koncert U2 u Sarajevu 1997. godine

Do kraja devedesetih godina i nije bilo više nekih velikih koncerata, osim nekih manjih i kraćih nastupa poput Erica Bourdona i Kelly Family u Sarajevu i Bona Voxa, Jovanottija i Briana Ena na otvaranju Pavarotti muzičkog centra u Mostaru. Svakako je bitno istaći i osnivanje Sarajevo Jazz Festivala kao i odlazak od nekih najvećih jazz muzičara u Sarajevo.

Početkom novog stoljeća i tokom protekle decenije u Sarajevu je gostovalo mnoštvo stranih izvođača, ali ipak osjeti se i dalje veliki nedostatak za regionalnim centrima kao što su Zagreb, Beograd, Ljubljana, a u posljednje vrijeme i Skoplje. Pa su tako u protekloj deceniji Sarajevo i Banja Luku su posjetili Manu Chao, Kreator, D.R.I., Jamiroquai, Simple Minds, Eros Ramazotti, Deep Purple, Kosheen, Asian Dub Foundation, James Blunt, Napalm Death, Sepultura, Lenny Kravitz, Uriah Heep i NoMeansNo.

Plakat za koncert Jamiroquaia u Sarajevu 2005. godine

Već sa dolaskom 2010. godine situacija počinje da se popravlja te u kratkom periodu od 2010 do kraja ove godine, Sarajevo i Banja Luku su posjetili David Guetta, Death Angel, Apocalyptica, Manu Chao, Vaya Con Dios, M.O.P., Bushido, Kelis, Tricky, Skindred, Arrested Development i Biohazard.

I na kraju ovog teksta, želi bih da zamolim sve koji posjeduju neke slike, snimke ili karte sa koncerta nekog stranog izvođača u BiH neka mi se javi na e-mail adresu killerbee689@hotmail.com.

Broj komentara: 13:

  1. Fali još Pro Pain 8kino Bosna, Tito i Tarantula (Sloga). Imam karte, pa ću ih poslati

    OdgovoriIzbriši
  2. Agnostic Front, Madball, Biohazard, Exodus , Suicidal Angels, Benighted

    OdgovoriIzbriši
  3. Dodgy, Chokebore i Chine Drum u KUK-u.

    OdgovoriIzbriši
  4. ne znam jel pricamo o istom koncertu ali gillan je pjevao na ilidzi koliko se ja sjecam a ne u zetri koja te godine (1979) nije ni postojala jer se napravila za olimpijadu

    OdgovoriIzbriši
  5. e bilo je jos; No means NO ,Fun-Da-Menta,Natasha Atlas,,

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. HA HA HA Sonic Youth svirao u Sarajevu. pa jeste li vi normalni.

      Izbriši
  6. jan gillan je svirao na ilidzi! u sportskoj dvorani, licno sam bila na tom koncertu kao tinejdzerka. i nesvjesna momenta!
    sjecam se izvedbe child in time - nezaboravno!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Nightwing 1984 ili 1985 nemogu se sjetit u Domu Mladih

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nemogu se tačno sjetit UFO je trebao održati koncert plakate su bile polijepljene a čini mi se da koncert nije bio održan,E.John katastrofa koncert 500 ulaznica prodano cijena ulaznice u to vrijeme preskupa negdje oko 50 DEM.

      Izbriši
    2. Tačno, UFO je bio najavljen negdje početkom 1983 ali nije održan.

      Izbriši
    3. nightwing je bio najmanje 2 puta tamo negdje oko 1984-5 raja iz zutih nebodera - pöludila na koncertu mislim da je formula 4 jednom bila predgrupa

      Izbriši
  8. Elton John tesko da bi i danas popunio bilo koju dvoranu na Balkanu ! Judas Priest su svirali u jednoj susjednoj drzavi sa vrlo dobrim uslovima u praznoj dvorani i to je bilo jako skoro...balkane moj,,

    OdgovoriIzbriši