Deep Purple - 03. 11. 2007. - Zetra, Sarajevo

Billboard za koncert Deep Purplea u Sarajevu 2007. godine
             
Nakon koncerata grupa U2, Jamiroquai i Simple Minds, među najveće koncerte održane u BiH nakon rata definitivno možemo smatrati i koncert koji su održale engleske hard rock ikone Deep Purple. Bend koji je vlasnik najpoznatijeg gitarskog riffa, u Sarajevu je održao koncert 3. novembra 2007. godine u prepunoj dvorani Zetra ispred nešto manje od 10 hiljada gledalaca.

U Sarajevo su došli u sklopu svoje Rapture of the Deep turneje u sklopu koje su održali 365 koncerata u preko 50 zemalja diljem svijeta. Koncert je organizovala zagrebačka agencija Lupa Promotions zajedno sa sarajevskom agencijom OTAS. Pjevač grupe Ian Gillan je u Sarajevu održao koncert krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a jedan njegov koncert koji je trebao biti održan 1990. godine je otkazan. Cijena ulaznice za ovaj koncert je iznosila 30 KM i to je bila najjeftinija cijena ulaznice koncert Deep Purplea na čitavoj turenji.

Ulaznica za koncert Deep Purplea u Sarajevu 2007. godine

Kao predgrupa nastupila je tuzlanska rock grupa No Rules. Setlista se sastojala najviše od njihovih klasičnih hitova, ali i od pjesama sa novog albuma. Atmosfera među publikom je bila odlična, a sve je kulumniralo je za vrijeme sviranja rock and roll himne Smoke on the Water. Grupa Deep Purple je u Sarajevu nastupila u sljedećem sastavu:

Ian Gillan - vokal
Steve Morse - gitara
Roger Glover - bas gitara
Don Airey - klavijature
Ian Paice - bubnjevi

                    Kompletan snimak koncerta Deep Purplea u Sarajevu 2007. godine
_________________________________
Članak o koncertu možete pročitati ovdje.

1 komentar:

  1. Koncert je bio dobar, band je dobro svirao, mada se vidjelo da Ian Gillan ne može otpjevati neke dionice kao kada je bio mlad. Bilo je po mom mišljenju najviše 7.000 gledalaca, žalostan dokaz da je Sarajevo bez takve publike a i to je jedan od razloga, uz siromaštvo, što nemamo više koncerata. Palice koje sam kupio kao suvenir, i poslije poklonio jednom mladom bubnjaru, sa utisnutim potpisom Iana Paicea ali i dodatno na to pravim njegovim potpisom su koštale 30 KM.

    OdgovoriIzbriši