D.R.I. - 01. 05. 2004. - CDA, Sarajevo

D.R.I. u Sarajevu 2004. godine

Jedan od prvih hardcore punk, a definitivno prvi crossover thrash koncert u BiH održala je američka grupa D.R.I. što je skraćenica za Dirty Rotten Imbeciles. Koncert je održan 1. maja 2004. godine u dvorani CDA (Centar Društvenih Aktivnosti). U Sarajevo su došli u sklopu svjetske turneje kojom su promovisali izdanje Against Me, a koje je objavljeno samo u digitalnom formatu. U sklopu te turneje posjetili i ostale gradove bivše Jugoslavija pa su tako nastupili 29. aprila u Beogradu, 1. maja u Sarajevu, 2. maja u Zagrebu i 4. maja u Ljubljani.

Sarajevski koncert će možda biti upamćen kao možda najlošiji na turneji, ali samo iz razloga što je ozvučenje u klubu bilo jako loše. Ipak atmosfera u prepunoj dvorani CDA je bila odlična, a procjenjuje se da je koncert posjetilo oko 300 ljudi. Kao predgrupa na koncertu je nastupila sarajevska hardcore grupa Kontra. Osim u publici, dobra atmosfera je vladala i među grupom D.R.I. pa su sarajevski fanovi čuli neke od njihovih najvećih hitova.

Ova grupa je poznata kao jedna od pionira u crossover thrash žanru, a njihov album Crossover iz 1987. godine je najbolji predstavnik ovog žanra. Radi se ustvari o mješavini hardcore punka i thrash metala, a objavljivanjem albuma Thrash Zone iz 1989. godine dostižu popularnost diljem svijeta. Ipak njihov posljednji pravi studijski album Full Speed Ahead je objavljen 1995. godine, a trenutno se iščekuje njihov novi album nakon skoro više od 15 godina čekanja.
__________________________________
Izvještaj sa koncerta možete pročitati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar