Jamiroquai - 23. 06. 2005. - Skenderija, Sarajevo

Plakat za koncert Jamiroquaia u Sarajevu 2005. godine

Ovaj koncert se svakako može ubrojati među najveće koncerte ikada održane u našoj zemlji. Čuvena engleska acid jazz / funk grupa Jamiroquai je održala koncert u Sarajevu 26. juna 2005. godine u velikoj dvorani Mirza Delibašić koja se nalazi u kompleksu Skenderije. Ova grupa predvođena legendarnim frontmenom Jay Kayom u Sarajevu je održala koncert u sklopu svjetske Dynamite turneje kojom je promovisan istoimeni album.

Organizatori koncerta su bili austrijska agencija Rock and More Vienna te sarajevske agencije Art Company i E-lab. Ipak i sama grupa je imala poseban prijem u Sarajevu za razliku od ostalih gradova gdje su svirali kako od publike tako i od samih organizatora koncerta. Cijene ulaznica su iznosile 15KM za tribine i 30KM za parter. Grupa je u Sarajevo stigla dan prije koncerta i u večernjim satima su išli u obilazak grada. Ovo je jedan od rijetkih koncerata gdje je jedan strani muzičar napunio Skenderiju, a koncertu je prisustovalo između četiri i pet hiljada gledalaca.

Ulaznica za koncert Jamiroquaia u Sarajevu 2005. godine

Koncert je trajao nešto više od dva sata, a osim pjesama sa novog albuma, grupa je odsvirala neke od svojih najvećih hitova, a vrhunac koncerta je bio povratak na bis i pjesma Deeper Underground. Sa tehničke strane koncert je bio skoro savršen jer su ozvučunje i rasvjeta radili odlično tokom koncerta. Na dan koncerta Jay Kay je išao na vožnju helikopterom, a nakon koncerta za grupu je priređen after party u klubu Bock. Bend je dva dana poslije, 25. juna nastupio u pulskoj Areni. U Sarajevu su nastupili u sljedećoj postavi:

Jason Luís "Jay Kay" Cheetham - vokal
Rob Harris - gitara
Paul Turner - bas gitara
Matt Johnson - klavijature
Sola Akingbola - udaraljke
Derrick McKenzie - bubnjevi
_________________________________
Članak o koncertu možete pročitati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar