Zubin Mehta / José Carreras / Ruggero Raimondi - 19. 06. 1994. - Vijećnica, Sarajevo

Izvedba Mozartovog Rekvijema u sarajevskoj Vijećnici 1994. godine

Ovaj koncert je jedan od najznačajnih koncerata klasične muzike u Bosni i Hercegovini. Radi se o izvedbi Mozartovog Rekvijema u D-molu, a koji je izvden 19. juna 1994. godine u razrušenoj sarajevskoj Vijećnici. Rekvijem su izveli Hor Sarajevske katedrale, Sarajevska filharmonija pod dirigentskom palicom Zubina Mehte. Sopran je bila Cecilia Gasdia, mezo-sopran je bila Ildiko Komlosi, tenor je bio José Carreras i bariton je bio Ruggero Raimondi.

Ovaj koncert je organizovao Mario Dradi, italijanski producent koji je organizovao više humanitarnih koncerata klasične muzike. Mada je ova izdvedba bila zatvorena za širu javnost, probe koje su održane u Narodnom teatru su bile otvorene za sve. Izvedba je trajala 35 minuta, a na koncertu je bilo prisutno malo publike, uglavnom UN-ovih oficira. Glavna posveta ovog koncerta je bilo spaljivanje i granatiranje sarajevske Vijećnice početkom rata i tim činom je osim zgrade uništeno više od 155 hiljada knjiga Nacionalne i univerzitetske biblioteke.

Ovaj koncert je snimljen, a 1998. godine objavljen je kao VHS, a kasnije i kao DVD izdanje pod nazivom Rekvijem iz Sarajeva. Svakako da treba biti zahvalan na hrabrosti zvijezda klasične muzike koji su se usudili držati koncert u opkoljenom gradu i gdje im život nije bio siguran. José Carreras je nakon 16 godina ponovo održao koncert u Sarajevu i to 10. jula 2006. godine u dvorani Zetra.

Snimak izvedbe Requiema u Sarajevu 1994. godine

Nema komentara:

Objavi komentar