Andrea Bocelli - 07. 08. 2008. - Vanjski oltar crkve svetog Jakova, Međugorje

               Plakat za koncert Andrea Bocellia u Međugorju 2008. godine

U BiH se rijetko održavaju veliki koncerti izvan većih gradova, a skoro nikada se tamo ne održavaju koncerti svjetskih muzičkih senzacija. Ipak koncert slavnog italijanskog tenora Andrea Bocellija koji je održan 7. augusta 2008. godine u Međugorju predstavlja presedan u ovom slučaju. Ovaj koncert je bio jedan od najvećih ikada u BiH, a radilo se o otvorenom koncertu koji je održan na vanjskom oltaru crkve Svetog Jakova. Tačan broj posjetilaca nikada nije utvrđen, ali se sigurno radilo o nekoliko desetina hiljada ljudi.

Sama Bocellijeva posjeta Međugorju je bila više religijske prirode. Na dan koncerta Andrea je prvo otišao na molitvu u crkvu Svetog Jakova, a pri tome je izjavio "Ja idem u Međugorje primiti poruku, a ne dati poruku". Koncert je počeo u 21.00, a pratnju na sceni su mu činili Hor HNK Split i Češka filharmonija pod dirigentskom palicom Marcella Rotta. Kao gošća na koncertu je nastupala i sopranistica Paola Sanguinetti. Na koncertu su izvođena djela Mozarta, Schuberta i Vivaldija, a za kraj je ostavljena njegova najpoznatija pjesma Con Te Partiro. Koncert je uživo prenosila Federalna televizija.

Andrea Bocelli je u svojoj karijeri prodao više od 60 miliona albuma diljem svijeta i predstavlja ikonu pop opere. Oslijepio je u potpunosti sa 12 godina, ali ga to ipak nije spriječilo da ostvari uspješnu karijeru. Do 2013. godine je objavio 13 studijskih albuma. U početku karijere se profesionalno bavio izvođenjem opera, a kasnije se sam okrenuo crossover muzici. Engleska verzija pjesme Con Te Partiro koja je poznata pod imenom Time To Say Goodbye koju je izveo zajedno sa engleskom sopranisticom Sarom Brightman je postala najveći operski hit na svijetu.

                      Andrea Bocelli - Ave Maria (Live in Međugorje 2008)

Nema komentara:

Objavi komentar