Kosheen / Therapy? / Nouvelle Vague / Asian Dub Foundation - 23. - 27. 07. 2009. - Demofest, Kastel, Banja Luka

Nastup grupe Kosheen na Demofestu 2009. godine

Drugo izdanje banjalučkog Demofesta je vjerovatno do sada vjerovatno festival sa najkvalitetnijim lineupom u historiji naše zemlje. Demofest je ustvari takmičarski festival koji se održava tri ili četiri dana na banjalučkoj tvrđavi Kastel, a drugo izdanje je održano od 23. do 27. jula 2009. godine. Festival je besplatan, te se posebno ističe jak revijalni program u kojem obično nastupaju najbolji bendovi iz prošlog izdanja te regionalne i svjetske muzičke zvijezde. 

Pa tako je drugo izdanje otvorila britanska trip hop grupa Kosheen kojima je ovo bio drugi nastup u našoj zemlji, nakon što su nastupili u sklopu Heineken Music Stagea u sarajevskom Domu za djecu i omladinu, 23. augusta 2007. godine. Energičan nastup i odlična atmosfera među oko 10 000 posjetilaca na koncertu je ono po čemu će ovaj koncert biti upamćen. Drugu noć festivala, headlineri su bili sjevernoirska rock grupa Therapy? U Banja Luci su nastupali u sklopu svoje turneje kojom su promovisali album Crooked Timber.

Treća noć je bila rezervisana za čuveni francuski ženski cover bend Nouvelle Vague. Ovaj bend je poznat po tome što obrađuje rock pjesme u francuskom new wave stilu. Ovaj nastup je bio dio njihove turneje kojim su promovisale svoj album 3. Ovaj bend je do kraja godine još dva puta nastupio u BiH, oba puta u Sarajevu, 18. augusta u Domu Armije i 11. decembra u Domu Mladih. Četvrtu, finalni noć u revijalnom dijelu je nastupio engleski bend Asian Dub Foundation kojima je ovo bio drugi nastup u našoj zemlji. Prethodno su 29. juna 2006. godine nastupili u sklopu MTV EXIT Sarajevo u kinu Metalac. Svojim nastupom su zatvorili drugo izdanje Demofesta, ali također i promovisali svoj album Punkara.

Kosheen - Overkill (Live in Banja Luka)
__________________________________________________
Izvještaj s festivala pročitajte ovdje, Muzika.hr [1] | [2] | [3] | [4]

Nema komentara:

Objavi komentar