Lenny Kravitz - 23. 07. 2009. - Gradski stadion, Banja Luka

Lenny Kravitz tokom nastupa u Banja Luci 2009. godine

Čuveni američki rock muzičar Lenny Kravitz je održao koncert na Gradskom stadionu 23. jula 2009. godine i tako bio prvi svjetski muzičar koji je napravio veliki koncert u Banja Luci nakon rata. Banja Luka je na ljeto 2009. godine bila u centru pažnje regije zbog velikog broja muzičkih događaja održanih u ovom gradu. Ovaj koncert su od samog starta pratili problemi jer je prvobitno trebao biti održan 9. juna, ali zbog zdravstvenih problema Lennya Kravitza, koncert je pomjeren za ovaj datum. Drugi problem je bio u činjenici da se iste noći održavalo otvaranje Demofesta na banjalučkom Kastelu, a na kojem je nastupala britanska grupa Kosheen dok je ulaz bio besplatan.

Stoga je ovom koncertu prisustovalo oko 4000 posjetilaca što je bilo ispod očekivanja, ali nije bilo potpuno razočarenje. Koncert je održan u sklopu svjetske LLR 20(09) turneje kojom je promovisan album It Is Time for a Love Revolution. Kao predgrupe su nastupili francuski bend Les Chevals i sarajevski Emir & Frozen Camels. Frontmen benda Emir Bukovica je jako dobar prijatelj sa Lennyem pa je zajedno sa organizatorom koncerta agencijom Front Stage ujedno i najzaslužniji za njegov dolazak u Banja Luku.

Lenny Kravitz je u karijeri snimio deset studijskih albuma, a procjenjuje se da je prodato više od dvadeset miliona nosača zvuka sa njegovom muzikom. Također se pojavio i u mnogobrojnim filmovima, a poznat je kao multinstrumentalist, te većinu instrumenata na albumu sam svira. Tokom karijere osvajao je mnogobrojne muzičke nagrade, a nagradu Grammy za najboljeg muškog izvođača dobio je četiri godine zaredom, od 1998. do 2002. godine. Njegov bend je u Banja Luci je nastupio u idućem sastavu:

Craig Ross - gitara
Gail Ann Dorsey - bas gitara
Franklin Vanderbilt - bubnjevi
Harold Todd - saksofon
Ludovic Louis - trumpet
Gabrial McNair - trombon
George Laks - klavijature

Lenny Kravitz - Live in Banja Luka 
_________________________________________
Video reportažu s koncerta možete pogledati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar