Carl Cox - 09. 07. 2010. - Skenderija, Sarajevo


Plakat za koncert Carl Coxa u Sarajevu 2010. godine

Vjerovatno je malo koncerata izazvalo pometnje u Sarajevu, koliko je izazvao koncert čuvenog britanskog DJ-a Carl Coxa koji je koncert održao 9. jula 2010. godine u Skenderiji. Ovaj koncert se ubraja među najveće u BiH nakon rata, a sama činjenica da je na svojoj evropskoj turneji na Balkanu trebao gostovati samo u Sarajevu i Sofiji, glavnom gradu Bugarske. Koncert je bio najavljivan, otkazivan i pomjeran više puta, a organizator agencija Prodavnica zvuka je upravo nakon loših iskustava publike s ovim koncertom, vrlo brzo prestala sa radom.

Prvi koncert Carl Coxa u Sarajevu bio je najavljen za 16. april, a izazvao je ogroman interes publike u regionu. Neki regionalni mediji su ga nazvali najvećim koncertom u Sarajevu nakon koncerta grupe U2. Iz agencije Prodavnica zvuka su tvrdili da su koncert Carl Coxa u Sarajevu pokušali organizovati skoro 10 godina, te kada su to uspjeli uslijedili su problemi. Prvo je agencija za zaštitu autorskih prava Sine Qua Non, te su tražili da se koncert zabrani zbog činjenice da organizator nije izmirio obaveze prema njima. Drugi problem je nasatao kada je na dan pred koncert izbila je erupcija vulkana na Islandu, čime je nastala paraliza aviosaobraćaja u Evropi, a Carl Cox je također morao otkazati sve letove, pa je koncert otkazan u zadnji čas, ali su organizatori obećali da će učiniti sve kako bi zakazali novi termin. 

Karta za otkazani koncert Carl Coxa u Sarajevu 2010. godine

S obzirom da Carl Cox živi u Australiji, a tokom ljeta se preseli u Evropu zbog turneja, zakazivanje novog termina je zvučalo pomalo neizvodivo. Ipak Carl Cox se obratio sarajevskoj publici putem video poruke, a vrlo brzo je objavljen re-schedule date za novi koncert, koji je zakazan za zvanični termin 9. juli. Pored brojnih domaćih DJ-eva koji su zagrijavali publiku u Skenderiji, kao oficijelni support act nastupio je Jon Rundell. Koncert je bio rasprodat, a atmosfera je bila izvandredna. Koncertu je prisustovaolo oko 3500 ljudi. Cijeli nastup Carl Coxa je trajao oko 3 sata, a publika je imala prigovore na zvuk u određenim periodima koncerta. Ipak ovaj koncert je na kraju ispunio velika očekivanja, nakon problema sa organizacijom.

Carl Cox je poznati DJ, producent, umjetnik, remikser, radijski DJ. Svoju karijeru započeo je sredionm osamdesetih svirajući disco i puštajući ploče na svadbama kao i na zabavama koje je organizirao nogometni klub Sutton United. Svirao je po raznim lokalnim skladištima i ilegalnim out-door partyjima u okolici Brightona. Uspon mu počinje 1996. godine lansiranjem vlastite Worldwide Ultimatum etikete, te izdavanjem samo-produciranog albuma At The End Of The Cliche na koji je skupio svoje 18-godišnje iskustvo. Trebalo mu je preko dvije godine da bi zasjeo na 22. mjesto britanske top liste. Imao je nastup na berlinskom Love Paradeu svirajući na glavnom partiju ispred više od 80,000 ljudi. Svira po najpoznatijim britanskim klubovima kao što su: Slam, Cream, Lakota i Ministry Of Sound. 

Carl Cox - Live in Sarajevo 2010
_________________________________
Izvještaj s festivala možete pročitati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar