Sven Väth / Grace Jones / Transglobal Underground - 11. / 12. / 13. 06. 2004. - Aqua, Sarajevo

Grace Jones tokom nastupa u Sarajevu 2004. godine

Pokušaji da se u Bosni i Hercegovini napravi moderan muzički festival počinju još od kraja rata, s obzirom da se u Srbiji već uveliko razvijao EXIT festival, ali i neki manji festivali poput Echo festivala. Menadžment Echo festivala nakon kraha u Beogradu 2003. godine, odlučuje da se festival 2004. godine održi u Sarajevu. Tako je ovo bio prvi komercijalni festival, različitih žanrova u Bosni i Hercegovini, a održavao se od 11. do 13. juna na paltou sarajevske diskoteke Aqua.

Festival je bio osmišljen kao trodevni festival, a svaki dan će imati određenu temu i naziv, pa je tako prvi dan nazvan Electro Beat, drugi dan New York Funk, a treći dan World Beat. Prvi dan je bio posvećen elektronskoj muzici, s tim da su nastupili neki pop rock izvođači, a kao headliner je nastupio njemački DJ Sven Väth. Već prvi dan se nazirao i fijasko sarajevskog izdanja ovog festival zbog činjenice da je festivalu prvi dan prisustovalo svega 200 ljudi, a neki izvođači su otkazali nastup. Drugi dan je nastavio sličnim tempom, beogradski bend Negative je otkazao nastup, svega 400 posjetilaca, ružno vrijeme i loša organizacija su pokvarili festival. Ipak zvijezda festivala Grace Jones je održala fenomenalan nastup i oduševila prisutnu malobrojnu publiku. Njen nastup je trajao oko sat i po vremena tokom kojeg je pjevala svoje najveće hitove, a pet puta je mijenjala odjeću tokom nastupa.

Treći dan festivala je odlučeno da bude besplatan, te da se pomjeri u unutrašnjost diskoteke Aqua zbog vremenskih uslova. Treća noć je bila rezervisana za world muziku pa su tako nastupili austrijski Tom & Tom Band, engleski Banco de Gaia i headlineri londonski bend Transglobal Underground zajedno sa Natachom Atlas. Ovo je bio drugi nastup Transglobal Undergrounda u Sarajevu nakon što su nastupili 1. septembra 1998. godine na Bridge festivalu koji je održan u otvorenom kinu Metalac. U sarajevu su predstavljali svoj album Imposible Broadcasting. Natascha Atlas je ponovo nastupala u Sarajevu 30. septembra 2008. godine u Domu mladih.
_________________________________
Izvještaj s festivala možete pročitati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar