Joe Zawinul - 05. 11. 2002. - Dom policije, Sarajevo

Joe Zawinul tokom nastupa u Sarajevu 2002. godine

Drugi sarajevski koncert jazz ikone Joe Zawinula zajedno sa njegovim bendom The Zawinul Syndicate upriličen je povodom otvaranja šestog Sarajevo Jazz Festivala, 5. novembra 2002. godine u Domu Policije. Zawinul je zajedno sa bendom odsvirao za isti dan dva koncerta koji su bili rasprodani. Njegov prvi sarajevski koncert održan je 4. novembra 1999. godine u klubu Sloga, u sklopu trećeg Sarajevo Jazz Festivala.

Bend se potrudio da svira dva različita repertoara na dva koncerta, a sastojali su se iz kombinacije novijih i starijih hitova Joea Zawinula. On je u Sarajevu stigao povodom svoje rođendanske turneje, kojom je proslavljao 70. rođendan. Rođendan je proslavo, dva dan poslije, koncertom u Leverkusenu. Turneja je također bila odlična prilika da se predstavi njegov novi album Faces & Places. Njegov prateći bend se sastoajo od pet muzičara iz pet različitih zemalja sa tri kontinenta. Zawinul je bio sigurno jedna od najvećih jazz ikona koje je nastupilo u Sarajevu.

Joe Zawinul je rođen u Beču 1932. godine. Pohađao je Bečki konzervatorium, a 1959. godine dobiva stipendiju za školovanje na muzičkoj akademiji Berklee u New Yorku. Bio je jedan od prvih muzičara koji je uveo električne klavire i sintisajzere, kombinaciju jazza i rocka, te eksperimentirao s električnim jazzom, a svjetsku slavu je stekao kada je sa Wayneom Shorterom osnovao Weather Report, jednu od najznačajnijih jazz skupina svih vremena. Zawinulova kompozicija Birdland osvojila je Grammyja, bend je Grammyja osvojio za najbolji album 8:30. Nakon razlaza sa Shorterom, Zawinul osniva Joe Zawinul Syndicate, a objavljuje i solo albume. Umro je od posljedica raka kože 2007. godine u Beču. Bend je u Sarajevu nastupio u idućem sastavu:

Joe Zawinul – klavijature
Sabine Kabongo – vokal
Amit Chatterjee – gitara
Etienne M’bappe – bas gitara 
Manolo Badrena – udaraljke 
Paco Sery – bubnjevi

  Joe Zawinul - Live at the Sarajevo Jazz Fest 2002
_________________________________
Izvještaj s koncerta možete pročitati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar