Kolumna #3: Novi milenij

Kao što smo do sada spominjali, prvi koncerti stranih muzičara u Bosni i Heregovini su počeli osamedetih godina prošlog stoljeća. Iako Sarajevo nije bila toliko poželjna koncertna destinacija ni u tom periodu, ipak je održavala kontinuitet koji je naglo prekinut početkom devedesetih i ratnim dešavanjima u zemlji. Period devedesetih godina je bio obilježen raznim humanitarnim koncertima čiji je cilj bila pomoć ili skretanje pažnje na ratu Bosni i Hercegovini. Neki su se muzičari ipak usudili i u toku samog rata da održe neke koncerte, dok su neki nastupali nakon rata.

Koncerti humanitarnog karaktera su nastavljeni da se održavaju i kroz prvu polovinu prošle decenije. U novi milenijum nas je uveo jedan od najboljih koncerata koje je Sarajevo vidilo, a to je bio koncert DJ BoBo-a. Ipak nisu svi koncerti u prvoj polovini decenije bili humanitarnog karaktera. Počinje naglo buđenje underground rock, rap i metal scene. Počinju da se organizuju muzički festivali, a prvi žanr koji je dobio svoj godišni festival je bio jazz koji se održava od 1997. godine pa sve do danas i spada među najrenomiranijim jazz festivalima u Evropi.

Kroz ovaj festival su prošli brojni jazz velikani poput Joe Zawinula, Bill Stewarta, Al Fostera, Carle Bley, Charlie Hadena, Joshua Redmana, Kurta Ellinga kao i razni umjetnici iz croossover i fusion žanra poput Fun-Da-Mental, MC Conrada i Bandolera. Dok su se u Sarajevu održavali glavni jazz događaji, na jugu zemlje u Mostaru su se održavali glavni blues događaji kroz Mostar Blues Festival koji se održava od 2003. godine i kroz koji su prošli muzičari poput Ten Years After, Nine Below Zero, Sugar Blue, Big Brother & The Holding Company, Dr. Feelgood i Deborah Coleman.

Ulaznica za festival Futura 2000

Ipak s dolaskom novog milenija, prvi žanr koji je doživio masivan uspon u Bosni i Hercegovini je bila elektronska muzika zajedno sa festivalima Futura, Raveology, Planet Sarajevo na kojima su nastupali brojni domaći i strani muzičari. Upravo nakon festivala Futura, u BiH počinju dolaziti brojni poznati DJ-evi poput Chrisa Liebinga, Richiea Hawtina, Green Velveta, Marco Carola da bi kasnije velike koncerte održavali Cristian Varela, Tom Novy i Tiësto. U Banja Luci prvi veliki koncert je bio upravo koncert Boy Georgea, ali u ulozi DJ-a, pa tako da su definitivno najkvalitetniji koncerti u BiH sa početka milenija bili koncerti elektronske muzike.

Ipak nije samo elektronska muzika bila aktuelna, festival Baščarijske noći 2002. godine je ugostio Manu Chaoa, veliku internacionalnu zvijezdu. Prvi veliki metal koncert održan u nezavisnoj BiH je bio koncert njemačkih thrash metal velikana Kreator i Destruction, a njihov nastup je otvorio vrata mnogim drugim metal/hardcore bendovima koji su nastupili u BiH.  Tako već u maju 2004. godine u Sarajevu nastupa čuveni američki thrash/hardcore sastav D.R.I.,  a u septembru engleski death metal sasatav Benediction da bi 2005. počeli dolaziti poznati europski metal bendovi poput Rotting Chirsta, Vadera, Behemotha, Sinistera, Tankarda, Dismembera. Kraj decenije 2009. godine su zatvorili koncerti neka od najvećih imena metal muzike poput Sepulture, Napalm Deatha i Pro Paina. Zasluga za veliki uspon metal i hardcore koncerata u BiH imale organizacije Uriel Promotions, BHHC Booking kao i emisija The Aebyss.

Boy George tokom nastupa u Banja Luci 2001. godine
 
Jedan od najvećih koncerata održanih ikada u BiH je bio koncert Jamiroquaia u Skenderiji 2005. godine, koji također nije bio veće komercijalne prirode, već je bio finansijski podržan. U drugoj polovini decenije, BiH se značajno oporavlja od rata, a samim time započinju sa radom neke agencije za organizaciju i promocija koncerata poput Art Zonea u Sarajevu dok se u Banja Luci pojavljuje agencija Front Stage. Jedno od posljednjih dešavanja koje je bilo humanitarnog karaktera, je bila MTV EXIT Sarajevo, kao dio MTV EXIT turneje po istočnoj Evropi koja je za cilj imala pozidanje svjesnosti o  trgovini ljudima. Tada je u Sarajevu nastupio Asian Dub Foundation. Posljednji takav koncert je održala Cesaria Evora u sarajevskom BKC-u, 2009. godine kao dio UN-ove kampanje I ovdje ima gladnih.

Prvi veliki komercijalni koncerti inostranih muzičara u BiH održavaju se u Sarajevu 2006. godine, a tada su održani koncerti Simple Mindsa, Pacoa de Lucie, Errosa Ramazottija i Josea Carerasa. Ista praksa je i nastavljena, s tim da intenzitet je varirao od godine do godine, pa smo tako 2007. imali koncert Kosheena i veliki koncert Deep Purplea u Sarajevu, a 2008. koncerte James Blunta i Joan Baez u Sarajevu. Iste godine u Međugorju je nastupio Andrea Bocelli, dok je u Banja Luci nastupio UK Subs kao prvi veliki punk bend koji je nastupio u BiH nakon rata. Dva velika punk koncerta su održana i u Sarajevu iduće godine kada su koncerte održali kanadski punk bendovi NoMeansNo i SNFU.

Karta za koncert Napalm Deatha u Sarajevu 2009. godine

Na drugoj strani, Banja Luka doživljava pravu muzičku renesansu 2009. godine kada se održavaju veliki koncerti Lennya Kravitza na Gradskom stadionu i Simple Mindsa u dvorani Borik. Također je održan prvi Rock Open Air festival sa Uriah Heep kao headlinerima, a u revijalnom dijelu Demofesta pop rvi puta nastupaju strani izvođači, pa su na drugom izdanju Demofesta nastupili Kosheen, Nouvelle Vague, Therapy? i Asian Dub Foundation. Francuski bend Nouvelle Vague je tri puta nastupio u BiH tokom 2009. godine, a američki bend Tito & Tarantula je u toku decenije nastupio preko deset puta diljem Bosne i Hercegovine.

Zanimljiv je bio razvoj muzičkih dešavanja u BiH u prvoj deceniji 21. vijeka te od dobrotvornih koncerata, diljem države su se razvili raznovrsni muzički festivali, a povremeno su se dešavali i veliki muzički koncerti. Ipak s obzirom na mali interes publike, Bosna i Herecgovina nije postala atraktivna destinacija stranih muzičara. Pokazalo se to i kroz otkazane koncerte bendova poput Iggy Pop & The Stooges koji je trebao biti održan 1. oktobra 2008. godine u Zetri, The Stranglers koji su trebali nastupiti 4. juna 2007. godine u Domu Mladih i Whitesnake čiji se koncert trebao održati, 2. juna 2008. godine u Boriku. Trebalo bi i spomenuti veliku prevaru koja je servirana kroz koncert grupe The Gipsy Kings kada su organizatori predstavili Carlosa El Rumbera i njegov prateći bend kao Gipsy Kingse na koncertima diljem Evrope, a između ostalog u Banja Luci i Sarajevu. Organizatori koncerata su često doživljavali velike finansijske neuspjehe te je broj velikih koncerata na godišnjem nivou ostao izrazito mali.

Nema komentara:

Objavi komentar