Nouvelle Vague - 18. 08. / 11. 12. 2009. - Dom Armije / Dom Mladih, Sarajevo

Nouvelle Vague tokom nastupa u Domu Armije 2009. godine

Rijetkost je da neki strani bend u Bosni i Hercegovini nastupi tri puta, a francuski ženski cover bend Nouvelle Vague je to učinio u jednoj godini. Prvo su održale koncert 26. jula, treću noć banjalučkog Demofesta koji se održavao na tvrđavi Kastel, gdje su nastupile pred oko nekoliko hiljada gledalaca. Zatim su 18. augusta održale zatvoreni koncert, a koji je održan u Domu Armije. I na kraju godine, 11. decembra su održale veliki koncert u sarajevskom Domu Mladih.

Njihov prvi koncert je bio zatvorenog tipa te je održan u sklopu Sarajevo Film Festivala. Prisustovalo mu je svega 150 ljudi te je služio da zabavlja goste festivala. No tada je bend već bio u pripremi da održi veći koncert u našoj zemlji. Njihov drugi koncert u Sarajevu je organizovala agencija Art Zone. Karte za koncert su iznosile 20 KM u prvoj seriji pretprodaje, 25 KM u drugoj seriji pretprodaje te 29 KM na dan koncerta. Koncertu u Domu Mladih je prisustovalo nekoliko stotina ljudi. Dan poslije, Nouvelle Vague je održao koncert u Beogradu. U oba sarajevska koncerta, bend je predstavljao album 3.

Nouvelle Vague smatraju jednim od najpoznatijih svjetskih cover bendova koji svoj repertoar nalazi u novom valu 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća i pretače ga u melanholičnu jazzy-bossa nova varijantu, koja pjesmama daje jednu potpuno novu dimenziju. Osnovu grupe čine čine producenti Marc Collin (klavijature) i Olivier Libaux (gitara), te grupa sjajnih pjevačica a samo ime ima šire značenje jer Nouvelle Vague je bio naziv umjetničkog pravca u francuskoj kinematografiji i većina njihovih spotova je urađena u tom stilu.

Nouvelle Vague - Too Drunk To Fuck (Live in Dom Mladih - Sarajevo)

___________________________________________________
Izvještaj i intervju nakon prvog koncerta možete pročitati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar