Simple Minds - 12. 11. 2009. - Borik, Banja Luka

Plakat za koncert Simple Minds u Banja Luci 2009. godine

Drugi koncert škotskog pop rock benda Simple Minds u Bosni i Hercegovini je održan 12. novembra 2009. godine u banjalučkoj dvorani Borik. Ovaj koncert je bio posljednji u seriji velikih koncerata održanih u Banja Luci 2009. godine gdje su između ostalog nastupali Lenny Kravitz, Kosheen, Asian Dub Foundation, Uriah Heep, Therapy? i Nouvelle Vague. Simple Minds su u Banja Luku došli u sklopu svjetske turneje kojom je promovisan album Grafitti Soul i 30 godina od objavljivanja njihovog prvog albuma Life in a Day.

Dan prije banjalučkog koncerta Simple Minds su nastupili u Beogradskoj areni, a dan poslije su nastupili u splitskoj Spaladium Areni. Banjalučki koncert je organizovala agencija Front Stage u saradnji sam Vladom RS i Gradom Banja Luka. Kao predgrupe su nastupili banjalučki Balkan Express i makedonski Vlatko Stefanovski Trio. Koncertu je prisustovalo oko 3500 hiljade ljudi, a karta je iznosila 30KM, te je ovo bila najjeftinija karta na čitavoj turneji. Velikoj posjećenosti koncerta je najviše doprinjela činjenica daj besplatno podijeljen veliki broj besplatnih ulaznica. Ipak Simple Minds su pokazali veliki profesionalizam te su odsvirali punu setlistu te je koncert trajao dva sata uz odličnu atmosferu i pohvale publike.

Karta za koncert Simple Minds u Banja Luci

Simple Minds su osnovani 1977. godine u škotskom Glasgowu. Slavu su stekli 80-ih godina, nakon što je njihova pjesma Don’t You Forget About Me korištena u filmu The Breakfast Club, a njihova tri uzastopna albuma tada su bila na vrhu britanskih top lista. Tokom trideset godina svog djelovanja, postavu su mijenjali nekoliko puta, a do sada su izdali 15 studijskih i nekoliko kompilacijskih albuma, koje su zajedno, širom svijeta, prodali u multiplatinastom tiražu. Q magazin ih je 1991. godine proglasio najboljim live bendom, a 10. aprila 2006. godine su održali koncert u sarajevskoj dvorani Zetra. U Banja Luci su nastupili u sljedećem sastavu:

Jim Kerr - vokal
Charlie Burchill - gitara
Eddy Duffy - bas gitara
Andy Gillespie - klavijature
Mel Gaynor - bubnjevi

Simple Minds - Live in Banja Luka
____________________________________
Izvještaj s koncerta možete pročitati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar