Pro-Pain - 05. 09. 2009. - Kino Bosna, Sarajevo


Plakat za koncerte Pro-Paina u Sarajevu i Lukavcu

Jedan od najvećih hardcore/metal bendova koji je posjetio našu zemlju je svakako Pro-Pain. Legende New York hardcore scene su nastupili u Sarajevu 5. septembra 2009. godine u Kinu Bosna. Dan poslije su trebali nastupiti u klubu Soda u Lukavcu, ali je koncert otkazan sedmicu prije njihovog dolaska. U Sarajevu su nastupili u sklopu evropske turneje kojom je promovisan album No End In Sight, gdje su pored Sarajeva nastupili u još 30 evropskih gradova.

Dio turneje po bivšoj Jugoslaviji je obuhvatao Ljubljanu, Split, Sarajevo i Beograd. Koncert u Sarajevu je organizovala agencija BHHC Booking. Vladao je veliki interes publike za koncert, a cijena karte je iznosila 20 KM, dok je koncertu je prisustovalo oko 400 ljudi. Kao predgrupe su nastupili njemački bend Drone i američki bend Vengince. Pro-Pain je svirao poprilično kratko, manje od sat vrmena, ali je njihov koncert zapamćen po odličnoj atmosferi. Ponovo su posjetili Bosnu i Hercegovinu 19. oktobra 2011. godine kada su održali koncert u sarajevskom klubu Sloga.

Pro-Pain je osnovan 1991. godine kao nasljednik benda Crumbsuckers te su jedni od začetnika NYHC scene. Svoj prvi album po imenu Full Taste of Freedom objavljuju 1992. godine i već tada privlače ogromnu pažnju te u vrlo kratkom roku su prodali više od 200.000 CD-ova širom svijeta. Do sada su objavili petnaest studijskih albuma, tri kompilacijska albuma i dva live albuma. U Sarajevu su nastupili u sljedećem sastavu: 

Gary Meskil - vokal, bas gitara
Tom Klimchuck - gitara
Marshall Stephens - ritam gitara
Rick Halverson - bubnjevi

Pro Pain - Live in Sarajevo 2009

Nema komentara:

Objavi komentar