U.K. Subs - 26. 07. 2008. - Ex-Yu Rocks, Banja Luka

Plakat za Ex-Yu Rocks! 2008 festival

Najdugovječniji muzički festival u Bosni i Hercegovini nakon rata je Ex-Yu Rocks! Ovaj festival je doživio svojih četrnaest izdanja od 1996. sve do 2009. godine. Najbolji lineup je sigurno imalo 13. izdanje ovog festivala koje se održalo 25. i 26. jula 2008. godine u Krupi na Vrbasu pored Banja Luke. Glavni headliner ovog festival je bio čuveni engleski punk bend U.K. Subs koji je nastupio drugi dan festivala.

Koncert je organizovao Partnerski omladinski pokret koji je napravio kamp za posjetitelje festivala, bespaltan prijevoz od Banja Luke do Krupe na Vrbasu te ugostio preko 20 različitih grupa i muzičara na tri stagea. Pored U.K. Subsa se ističe i Kultur Shock, Zoster te Kanda, Kodža i Nebojša. Ovo je bio prvi nastup U.K. Subsa u našoj zemlji i jedini u regiji na njihovoj ljetnoj turneji 2009. godine. Ulaz je bio besplatan te je privukao veliki broj posjetilaca.

U.K Subs su osnovani 1976. godine na čelu s legendarnim Charlie Harperom pod imenom United Kingdom Subversives. Svoj prvi album Another Kind of Blues izdaju 1979. godine i ubrzo nakon objavljivanja albuma postaju jedni od najznačajnijih predstavnika britanske punk scene, zajedno s bendovima poput The Sex Pistolsa i The Exploiteda. Ono što ih izdvaja od ostalih legendarnih punk bendova jeste ičinjenica da su oni jedini od punk elite koji nikad nisu prestajali sa radom. Tokom svoje tridesetogodišnje karijere, uz mnogobrojne izmjene u postavi benda izdali su 22 albuma.

U.K. Subs - Riot (Live in Banja Luka 2008)

Nema komentara:

Objavi komentar