Big Brother & The Holding Company - 25. 07. 2011. - SC Kantarevac, Mostar

Plakat za 9. Mostar Blues Festival

Iako Mostar i nije pretjerano koncertno aktivan, a u poređenju sa Sarajevom i Banja Lukom, koncertna aktivnost je minimalna, ipak je uspješno razvijen Mostar Blues & Rock Festival koji je uspješno započeo 2003. godine. U početku je to bio samo blues festival i to jedini svoje vrste u BiH, a funkcionisao je kao uspješan ekvivalent Sarajevo Jazz Festivalu. Tokom godina ovaj festival je okupio mnogo uspješnih regionalnih i svjetskih muzičara, a izdvajali su se Deborah Coleman, Tito & Tarantula, Snowy White Quartet, ali je svakako bitno izdvojiti koncert bend Big Brother & The Holding Company na devetom izdanju ovog festivala. Ovaj bend je zatvorio festival te su nastupili treću noć festivala 25. jula 2011. godine.

Inače ovaj bend je ustvari proslavljeni originalni bend slavne muzičarke Janis Joplin. Ovaj bend je bio ujedno i najveća zvijezda devetog izdanja festivala, a publiku je prethodno zagrijao osiječki bend Livio Berak Trio. S obzirom na podršku stranig organizacija i ambasada, organizatori su se potrudili da ulaz na ovaj festival bude besplatan kako bi se mladima što više približio blues. Bend je prethodno održao press konferenciju i druženje s publikom u Muzičkom centru Pavarotti. Koncertu u sportskom centru Kantarevac je prisustovalo oko 600 posjetilaca, ali su odlično prihvatili bend koji je također odsvirao odličan koncert uprkos jakoj kiši koja je padala tokom cijelog koncerta. Bend je kombinovao svoje autorske pjesme i pjesme Janis Joplin.

Big Brother & The Holding Company je osnovan 1965. godine i pripadali su velikoj američkoj sceni psihodelične muzike. Bened se smatra jednim od najvećih u rock historiji SAD-a, a od 1966. sa njima počinje pjevati i Janis Joplin, a razišli su se krajem 1968. godine. Kroz karijeru su često mijenjali postavu, kombinovali razne muzičke stilove, te su ostavili mnogo izdanja iza sebe. Ipak njihovo najveće izdanje je uvjerljivo album Cheap Thrills koji je objavljen 1968. godine. Zvanično su objavili šest albuma, osam kompilacija i live albuma te oko osam video izdanja. U Mostaru su nastupali u sljedećem sastavu:

Sam Andrew - gitara, vokal
Mary Bridget Davies - vokal
Ben Nieves - gitara
Peter Albin - bas gitara
Dave Getz - bubnjevi
_________________________________
Izvještaj s koncerta pročitajte ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar