Madball - 06. 07. 2011. - Dom Mladih (Amfiteatar), Sarajevo

Plakat za koncert Madballa u Sarajevu 2011. godine

Ubjedljivo najveći hardcore punk koncert u Sarajevu je koncert čuvenog hardcore benda Madball koji je održan 6. jula 2011. godine u amfiteatru Doma Mladih u Sarajevu. Iako nakon bend D.R.I. u Sarajevu nije nastupio nijedan poznatiji hardcore bend, niko nije očekivao tako veliki interes za ovaj koncert, a Madball je jedan od rijetkih bendova koji je zadobio veliko poštovanje sarajevske publike, a nakon njihove preporuke u Sarajevo su nastavili dolaziti veliki hardcore bendovi poput Biohazarda i Agnostic Fronta. Interes za ovim koncertom je zavladao upravo zbog odlične posvećenosti organizatora i medija u promociji, a i sami članovi benda su poslali video pozivnicu publici u BiH da posjete koncert.

Koncert su organizovale sarajevske organizacije BHHC Booking i SMF Promotions. Bend je nastupio u Sarajevu u sklopu svjetske turneje kojom je promovisan album Empire. Po dolasku u Sarajevo, bend je održao press konferenciju te druženje sa fanovima u kafiću Meeting Point. Cijena ulaznica je iznosila 25KM u pretprodaji i 30KM na dan kocnerta. Kao predgrupa nastupio je sarajevski hardcore bend Kontra. Amfiteatar Doma Mladih je bio ispunjen, a koncertu je prisustovalo oko 600 ljudi. Bend je bio impresioniran odličnim prijemom publike pa su za sarajevski koncert izmjenili setlistu. Koncert je trajao oko sat i po vremena i ostaje upamćen kao jedan od najboljih koncerata svoje vrste ikada u Sarajevu.

Madball je osnovan 1988. godine u New Yorku, kao prateći bend Agnostic Fronta. S vremenom se razvio u jedan od najvećih i najprepoznatljivijih hardcore bendova, a probili su se na scenu s debi albumom Set It Off koji je objavljen 1994. godine. Nakratko su prekinuli s radom 2001. te su se ponovo vratili 2002. godine u malo izmijenjenom sastavu. Poznati su po energičnim nastupima, kombinacijom rapa u svojoj muzici, kao i pjevanja na drugim jezicima. Do sada su objavili osam studijskih albuma, četiri EP-a i jednu kompilaciju. U Sarajevu su ponovo nastupili 13. decembra 2013. godine u klubu Cinemas (Sloga), te 15. novembra 2016. godine ponovo u klubu Cinemas (Sloga). Na prvom koncertu u Sarajevu su nastupili u sljedećem sastavu:

Freddy Cricien - vokal
Jorge "Hoya Roc" Guerra - bas gitara
Brian "Mitts" Daniels - gitara
Igor Wouters - bubnjevi

Madball - Heavenhell (Live in Sarajevo 2011)
_________________________________
Izvještaj s koncerta pročitajte ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar