Apocalyptica - 04. 07. 2011. - Kastel, Banja Luka

Plakat za koncert Apocalyptice u Banja Luci 2011. godine

Najveći metal koncert u Banja Luci ikada održao je finski symphonic cello metal bend Apocalyptica. Ovo je ujedno bio i najveći metal koncert ikada održan u Bosni i Hercegovini, a održan je 4. jula 2011. godine na banjalučkoj tvrđavi Kastel. Koncert je najavljen četiri mjeseca ranije i s obzirom na veliki broj najavljenih, a zatim otkazanih koncerata u Banja Luci, publika je bila skeptična oko dolaska ovog benda. Ipak s vremenom je postalo jasno da će Apocalyptica nastupiti u Banja Luci, pa se javnost počela interesovati za ovaj koncert zbog unikatnog stila muzika koju svira ovaj bend.

Organizator koncerta je bila banjalučka agencija Front Stage na čelu sa Sinišom Tomićem, a generalni sponzor je bila Bavaria, dok je medijski sponzor RTRS. Za ulaznice je bio zadužen servis KupiKartu.ba. Apocalyptica je u Banja Luci održala koncert u sklopu svjetske turneje kojom je promovisan album 7th Symphony. Cijene ulaznica su iznosile 35KM u pretprodaji i 50KM na dan koncerta. Također je jedan dio ulaznica podijeljen putem pozivnica i nagradnih igara. Kao predgrupa je nastupio banjalučki stoner metal bend Tanker. Koncert je trajao oko dva sata, a setlista se sastojala pretežno od kompozicija s novog albuma i obrada hitova Metallice. Koncertu je prisustovalo oko 2000 posjetilaca koji su bili oduševljeni koncertom i odličnim nastupom Apocalyptice.

Ulaznica za koncert Apocalyptice u Banja Luci 2011. godine

Apocalyptica je nastala 1993, godine u Helsinkiju, a osnovali su je četvorica violončelista Eicca Toppinen, Paavo Lötjönen, Antero Manninen Max Lilja, polaznici Sibelius muzičke akademije. Nastali su kao tribute bend Metallice, a proslavili su se prvim albumom Plays Metallica by Four Cellos. Kasnije odlučuju da prave vlastitu muziku i tako stvarajući unikatan žanr cello metal, postaju prepoznatljivi diljem svijeta, a sarađivali su članovima bendova Slayer, Sepultura, Three Days Grace, HIM, Rasmus, Rammstein i mnogim drugim. Bili su gosti proslave trideset godina postojanja Metallice u San Franciscu 2013. godine. Do sada su objavili osam studijskih albuma, četiri live izdanja i dvije kompilacije. U Banja Luci su nastupili u sljedećem sastavu:

Tipe Johnson - vokal
Eicca Toppinen - violončelo
Paavo Lötjönen - violončelo
Perttu Kivilaakso - violončelo   
Mikko Sirénbubnjevi

Apocalyptica - I'm Not Jesus (Live in Banja Luka 2011)
__________________________________________________________
Izvještaje i galerije s koncerta pogledajte ovdje. [1][2][3].

Nema komentara:

Objavi komentar