Arrested Development - 10. 06. 2011. - The Basement, Sarajevo

Plakat za koncert Arrested Developmenta u Sarajevu 2011. godine

Nakon dugog perioda, 2011. godine hip hop i rap su doživili procvat u Bosni i Hercegovini, barem kada su koncerti u pitanju. Tako da su ovoj godini u Sarajevu nastupili M.O.P., Arrested Development i Azad dok su u Banja Luci nastupili Kelis i Tricky. Ovu godinu su obilježili dobri koncerti diljem države, ali hip hop/rap koncerti su se isticali s obzirom da su bili rijetkost u našoj zemlji, ako se izuzmu regionalni muzičari. Američka hip hop grupa Arrested Development je održala koncert 10. juna u sarajevskom klubu The Basement. Koncert je prvobitno trebao da se održi u klubu Cinemas (Sloga),  ali je zbog velikog interesa premješten u prostorije kluba The Basement.

Grupa je u Sarajevo stigla u sklopu svoje balkanske turneje, gdje su 7. juna nastupili u zagrebačkom klubu Aquarius, 8. juna u ljubljanskom Kinu Šiška, 9. juna u riječkoj Stereo Dvorani, 10. juna u Sarajevu i 11. juna u beogradskom Domu Omladine. Koncert je organizovala sarajevska agencija Art Zone, a podržan je od strane Američke ambasade u BiH. S obzirom na pomoć američke ambasade ulaznice su bile dosta jeftinije pa je cijena u pretprodaji iznosila 14KM dok su na dan koncerta ulaznice koštale 19KM. Grupa je na dan koncerta gostovala na BHT1 u emisiji Konačno petak, gdje su dali intervju i kratko nastupili, a zatim su poslije održali konferenciju za novinare. Navečer su napravili odličnu atmosferu u klubu The Basement gdje ih je gledalo oko 300 posjetilaca koncerta.

Arrested Development je osnovan u američkom gradu Atlanta 1988. godine, a osnovao je Todd "Speech" Thomas zajedno sa svojim najboljim prijateljem Timothy "Headliner" Barnwellom. Prvi album 3 Years, 5 Months & 2 Days in the Life Of... donio im je ogroman uspjeh, a dostigao je više platinastih naklada u SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji. Idući albumi nisu postigli toliki uspjeh, ali su ih zadržali u vrhu svjetske alternativne hip hop scene. Grupa je osvojila dvije Grammy nagrade i MTV nagrade te su više puta završavali na svjetskim top listama. Do sada su objavili 11 albuma, 1 EP i 2 kompilacije. U Sarajevu su nastupili u sljedećem sastavu:

Todd "Speech" Thomas - vokal
Tasha LaRae - vokal
One Love - vokal
Temelca "Montsho Eshe" Garther - vokal
Jason "JJ Boogie" Reichert - gitara
Isaiah "Za" Williams - bas gitara
Donald "Rasa Jon" Jones - bubnjevi 

Arrested Development - Mr. Wendal (Live in Sarajevo 2011)
______________________________________________
Izvještaj s koncerta i galeriju možete pogledati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar