Manu Chao - 06. 04. 2011. - Dom Mladih, Sarajevo

Plakat za koncert Manu Chaoa u Sarajevu 2011. godine

Prava je rijetkost da neki muzičar koji nije iz regije BiH napravi više uspješnih koncerata u Sarajevu. Čovjek koji je to učinio je čuveni francuski muzičar Manu Chao. Prvi put je rasplesao sarajevsku publiku 18. jula 2002. godine na festivalu Baščaršijske noći, a drugi puta mu je to pošlo za rukom na Dan grada Sarajeva, 6. aprila 2011. godine u sarajevskom Domu Mladih. Pored svega, ovaj koncert je bio rasprodat već danima pred koncert što je još jedna velika rijetkost, a koja svjedoči o interesu za ovaj koncert i popularnosti ovog muzičara u Bosni i Hercegovini. Prvi puta Manu Chao je u Sarajevu nastupio sa svojim Radio Bemba Sound System bendom, dok je ovaj puta sa njim nastupio manji bend La Ventura

Upravo tako se zvala i turneja u čijem sklopu su i nastupili u Sarajevu, a puni naziv sekcije u kojoj su stigli u Sarajevo je bio La Ventura Balkan Tour 2011. U sklopu turneje po Balkanu su nastupili u svim zemljama Balkana osim Makedonije, Crne Gore i Grčke. Sarajevski koncert je organizovala Fondacija Ekipa, a podržan je od strane Ambasade Španije i uprave Grada Sarajeva. Koncertu je prisustovalo oko 800 ljudi dok je cijena karte iznosila 30KM. Repertoar se sastojao pretežno od pjesama sa albuma Radiolina, dok je manje svirao hitove po kojima je prepoznatljiv. Ipak publika je bila oduševljena koncertom i atmosferom koju je priredio Manu Chao zajedno sa bendom.
Ulaznica za koncert Manu Chaoa u Sarajevu 2011. godine

Manu Chao je rođen 1961. godine u Parizu kao dijete španskih imigranata. Vrlo rano se počeo baviti muzikom, a karijeru započinje u bendovima Hot Pants, a zatim Los Carayos. Postao je poznat kao frontmen benda Mano Negra koji se raspao 1995. godine i od tada nastupa kao solo muzičar. Obično ga prate bendovi, a u svojoj muzici kombinuje različite žanrove rock, punk, ska, reggae i salsu, a pjeva na više od deset jezika. Do sada je objavio četiri studijska albuma i dva live albuma, dobitnik je više nagrada i svirao je diljem svijeta. U Sarajevu je sa bendom nastupio u sljedećem sastavu: 

Manu Chao - vokal, gitara
Madjid Fahem - gitara
Philippe Teboul - bubnjevi

Manu Chao - Romerito Verde (Live in Sarajevo 2011)
______________________________________________
Izvještaj s koncerta i galeriju možete pogledati ovdje
Izvještaj s koncerta možete pročitati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar