Death Angel - 23. 03. 2011. - Sloga, Sarajevo

Poster za Death Angleovu evropsku turneju Sonic Retribution

Nakon održavanja prvog Sarajevo Metal Festa 2010. godine, organizatori festivala odlučuju skupa sa BHHC Bookingom da između festivala organizuju i koncerte, a tako su u pet godina privukli više velikih metal bendova nego ikada u historiji Bosne i Hercegovine. Prvi metal bend koji je nastupio u BiH nakon 2009. godine su bili američki thrash metal veterani Death Angel koji su održali koncert u 23. marta 2011. godine u sarajevskom klubu Cinemas (Sloga). Bend je prvobitno trebao nastupiti tokom svoje Killing Season turneje u Sarajevu, ali je koncert otkazan. Novi koncert je izuzetno obradovao bosansku metal zajednicu, upravo iz razloga što skoro dvije godine nije bilo većih metal koncerata u BiH.

Bend je Sarajevo posjetio u sklopu Sonic Retribution Easter Europe Tour 2011 kojom je promovisan njihov šesti studijski album Relentless Retribution. Pored Sarajeva, Death Angel je 23. marta. nastupio u zagrebačkom klubu Močvara i 24. marta u ljubljanskom klubu Menza. Kao predgrupe su nastupili grčki thrash metal bend Suicidal Angels i italijanski thrash metal bend Admirion dok je švicarski thrash metal bend Roots of Death otkazao nastup. Ulaznica je iznosila 20KM, a koncertu je prisustovalo oko 300 posjetilaca. Setlista je minimalno uključivalo pjesme s novog albuma, a pretežno su svirali klasike, između ostalog su odsvirali cover pjesme Heaven and Hell, britanskog benda Black Sabbath.

Death Angel su počeli svirati 1982. godin u prijestolnici thrash metala, San Franciscu, a osnovali su ga tinejdžeri filipinskog porijekla. Nastali su i svirali rame uz rame sa bendovima poput Metallice, Megadetha, Exodusa i Slayera, a vrlo brzo su stekli poštovanje tadašnje thrash metal scene, te su nakon dva demo albuma,  1987. godine objavili svoj debi album The Ultra-Violence koji se danas smatra klasikom thrash metal žanra. Jedan su od prvih bendova koji je potpisao za veliku izdavačku kuću, Geffen Records. Do sada su objavili osam studijskih albuma, dva live albuma i dvije kompilacije. U Sarajevu su nastupili u sljedećem sastavu: 

Mark Osegueda - vokal  
Rob Cavestany - gitara    
Ted Aguilar - gitara     
Damien Sisson - bas gitara
Will Carroll - bubnjevi  

Death Angel - Live in Sarajevo 2011
______________________________________________
Izvještaj s koncerta možete pogledati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar